Η φροντίδα του παιδιού κάτω από την ίδια στέγη.

Όταν το παιδί είναι σε ηλικία που πηγαίνει στο σχολείο, λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι. Όταν όμως είναι βρέφος ή νήπιο και μένει ακόμα στο σπίτι, τότε κάποιος πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα και την απασχόλησή του. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να το φροντίζει η εργαζόμενη στο σπίτι μαμά του, αλλά αυτό είναι μάλλον αρκετά περίπλοκο.

Ο άνθρωπος που φροντίζει το παιδί ενώ η μαμά του εργάζεται κάτω από την ίδια στέγη, πρέπει να συνειδητοποιήσει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης. Το ίδιο φυσικά πρέπει να κάνει πρώτα από όλους και η ίδια η μαμά για να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην παρουσία της στο σπίτι και τον επαγγελματισμό της.

Το παιδί πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και από τους δύο γονείς για την αλλαγή μέσα στο σπίτι, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό. Μερικά πράγματα γίνονται κατανοητά με τη συμπεριφορά και όχι απαραίτητα με λεκτική επικοινωνία. Πηγαίνοντας σε παιδικό σταθμό έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει πολλά θέματα, ειδικά την ανασφάλεια του αποχωρισμού. Είναι, ωστόσο, μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση. Εγώ είμαι εδώ και οι γονείς μου στη δουλειά τους και έρχονται το απόγευμα και με παίρνουν στο σπίτι μας.

Όταν το παιδί βρίσκεται με τη μαμά στο ίδιο σπίτι, σε διπλανά δωμάτια, είναι δύσκολο να αποδεχτεί το γεγονός ότι κάποιος άλλος το φροντίζει. Γιατί δεν μου βάζει η μαμά να φάω αφού είναι εδώ; Γιατί δεν μπορώ να μπω στο δωμάτιο να παίξω μαζί της; Η μαμά από την άλλη πρέπει να κάνει την καρδιά της πέτρα και να υποστηρίξει την επιλογή της. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κλαίει το παιδί σου και να μην τρέχεις εσύ να δεις τι έχει.

Στην δική μου περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι καταφέρνω πάντα να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Προσπαθώ τουλάχιστον να μην το παρακάνω. Υπάρχουν φορές που πηγαίνω να φτιάξω ένα τσάι στην κουζίνα, βλέπω τον γιόκα και αρχίζω τις αγκαλιές και τα φιλιά. Τι πιο φυσικό και όμορφο, θα πει κανείς. Εκείνη τη στιγμή όμως στο μικρό παιδικό μυαλό, η μαμά παύει να δουλεύει και ξαναγίνεται μαμά. Το παιδί της θέλει να ασχοληθεί μαζί του και όχι να επιστρέψει στην εργασία της, ειδικά μετά από μια τόσο έντονη εκδήλωση τρυφερότητας.

Η ισορροπία σε αυτήν την ιδιαίτερη συμβίωση μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο αλλά τελικά είναι εφικτή. Πιστεύω ότι πάντα βρίσκεται η συνταγή που ταιριάζει σε κάθε μαμά και το παιδί της. Ένας καλός τρόπος που βοηθάει να διαχωρίζουμε τη μαμά από την εργαζόμενη στο σπίτι μαμά είναι τα χρονικά όρια. Το παιδί μαθαίνει ότι η μαμά του δουλεύει μέχρι το μεσημέρι στις 3, για παράδειγμα, και μετά είναι μαζί του. Μπορεί να μην συνειδητοποιεί ακριβώς τι σημαίνει 3 το μεσημέρι αλλά μπορεί να ορίσει το χρονικό διάστημα στο μυαλό του σύμφωνα με τις δικές του δραστηριότητες. Πρώτα θα φας, ύστερα θα κοιμηθείς για μεσημέρι και όταν ξυπνήσεις η μαμά θα έχει τελειώσει τη δουλειά της και θα είμαστε μαζί. Αυτήν την ατάκα, όπως και άλλες πολλές στο ίδιο ύφος, καλό είναι να την αναπαράγετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστάται σταθερότητα, συνέπεια και υπομονή.

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Αταξινόμητα
Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>