Παιδικός σταθμός … στο σπίτι σας!

Στην προσπάθειά μου να ψυχαγωγήσω τα παιδάκια μου στο σπίτι, ως μαμά WAHM προμηθεύομαι διάφορα εκπαιδευτικά βιβλιαράκια καθώς και υλικά χειροτεχνίας από μεγάλα αλλά και συνοικιακά παιχνιδάδικα. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση από όλες είναι το διαφορετικό της ηλικίας των παιδιών, Αννούλα 4+ και Μανόλης 2,5+. Όταν το παιδάκι περάσει τα τρία χρόνια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς αλλά με την παρουσία στο χώρο ενός μικρότερου παιδιού, πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια και σύνεργα για κατασκευές αποτελούν το κόκκινο πανί για τα μικρότερα αδερφάκια. Θα ακολουθήσουν μερικές παρατηρήσεις από την σύντομη εμπειρία μου ως μαμάς-νηπιαγωγού:
  • Αποθηκεύετε πάντα τα υλικά χειροτεχνίας σε ασφαλές μέρος μετά το τέλος μιας δραστηριότητας. Αποτελούν πιθανό κίνδυνο για τα μικρότερα αδέρφια και ακόμα και τα παιδιά που τα χειρίζονται άνετα με την καθοδήγησή σας, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με ανορθόδοξο τρόπο!
  • Φροντίστε να έχετε πάντα κάτι κατάλληλο για να απασχολήσετε τυχόν μικρότερα αδέρφια. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί να περιοριστούν όταν το μικρότερο αδερφάκι κοιμάται (στην δική μας περίπτωση, οι νερομπογιές!).
  • Αποφύγετε τις δραστηριότητες με έμφαση σε γράμματα και αριθμούς γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο το αυριανό νηπιάκι σας να βαριέται αφάνταστα κάνοντας τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.
  • Φροντίστε να συμμετέχετε ενεργά και με όλη σας την προσοχή στις χειροτεχνίες και στη ζωγραφική του παιδιού σας. Αν νομίζετε πως μπορείτε να ανακατεύετε την κατσαρόλα και να μιλάτε στο τηλέφωνο ταυτόχρονα, γρήγορα θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα εκνευρισμένο παιδί που μπορεί να αντιδράσει δυναμικά.
  • Όταν αγοράζετε βιβλία που έχουν σχέδια για να χρωματίσει το παιδί σας μπορείτε να τα βγάλετε φωτοτυπία και να του δίνετε λίγα από τα αντίγραφα κάθε φορά. Πολλά τέτοια δωρεάν σχέδια για ζωγραφική υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα κάνοντας αναζήτηση για coloring pages. Ένας μικρός εκτυπωτής γραφείου θα σας βοηθήσει, ιδιαίτερα ένας LASER που είναι πολύ οικονομικός στο μελάνι και ταχύτατος.
Το προσωπικό μου μοντέλο εργασίας ως μαμά WAHM, απαιτεί αρκετές φορές να είμαι σε ώρα εργασίας και να προσπαθώ παράλληλα απασχολήσω τα παιδιά με κάτι δημιουργικό. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα και χρειάζεται πολύ προσπάθεια και υπομονή για να μην καταφύγει τελικά η μητέρα σε λύσεις που κάθε άλλο παρά δημιουργικές είναι. Στη δικιά μου περίπτωση, μου έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος ένας μικρός φορητός υπολογιστής με οθόνη 8,9 ιντσών. Τον χρησιμοποιώ όταν χρειάζεται να εργαστώ εκτός σπιτιού οπότε συνήθως είναι διαθέσιμος για τα παιδιά όταν εργάζομαι στο σπίτι. Κάποια επιλεγμένα καρτούν και ένα παιχνίδι ζωγραφικής ανοικτού λογισμικού ειδικό για παιδιά είναι μια ευχάριστη απασχόληση για τα παιδιά μου και μια ευκαιρία για μένα να εργαστώ για τον επιούσιο άρτο μου!
Η συγκεκριμένη ανάρτηση δημοσιεύθηκε αρχικά στο ιστολόγιο PopArt.

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Αταξινόμητα
Tags: , , ,
0 σχόλια στα “Παιδικός σταθμός … στο σπίτι σας!
1 Pings/Trackbacks για "Παιδικός σταθμός … στο σπίτι σας!"
  1. […] Αν οι δουλειές στον τομέα σας είναι πεσμένες τις ημέρες των γιορτών, δεν χρειάζεται να πάτε στο γραφείο και να χάνετε την ώρα σας απλά για να δηλώσετε το “παρών”. Όταν η έδρα σας είναι το σπίτι, θα βρείτε πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα για να κάνετε! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>