Συνέντευξη με την Διόνα ή αλλιώς mammaka


Πες μας δύο λόγια για σένα και για την εργασία σου από το σπίτι.

Είμαι η mammaka Διόνα και έχω έναν γιο τεσσεράμισι ετών. Είμαι μεταφράστρια στο ελεύθερο επάγγελμα από το 2003 και εργάζομαι στο σπίτι. Ξεκίνησα με δικό μου γραφείο στο σπίτι μας που όμως στη συνέχεια μετατράπηκε σε αλλαξιέρα!

Πώς αποφάσισες να γίνεις WAHM;

Όταν αποκτήσαμε τον γιο μας, σταμάτησα να εργάζομαι για περισσότερο από έναν χρόνο. Όταν αποφάσισα να συνεχίσω, ουσιαστικά δεν είχα άλλη επιλογή. Θα μπορούσα βέβαια να επιδιώξω συνεργασία ως υπάλληλος σε κάποια μεταφραστική εταιρία, αλλά ήταν ένας τρόπος εργασίας που είχα ήδη αφήσει πριν να γίνω μαμά.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η μεγαλύτερη πρόκληση για μια μητέρα που εργάζεται από το σπίτι;

Να καταφέρει να διατηρήσει την ισορροπία σε έναν χώρο που είναι η εστία της οικογένειας αλλά και εργασιακό περιβάλλον που απαιτεί επαγγελματισμό και συγκέντρωση. Επίσης, πρόκληση είναι να μην μετακινείσαι συχνά και να μην αλλάζεις παραστάσεις. Μπορεί να ακούγεται εύκολο επειδή είσαι στο σπίτι και την άνεσή σου, αλλά μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό και μονότονο.

Ποιος είναι ο ρόλος του συντρόφου στο εγχείρημα αυτό;

Με τον σύντροφό μου ζούμε μαζί και πριν γίνουμε γονείς. Έχουμε εξοικειωθεί με τον ρυθμό ενός σπιτιού που είναι και γραφείο για μεγάλο μέρος της ημέρας. Το σπίτι μας είναι και δική του επαγγελματική έδρα, απλά οι δικές του επαγγελματικές ασχολίες απαιτούν καθημερινά χρόνο και εκτός. Ο ρόλος του συντρόφου είναι πολύ σημαντικός στην επιλογή της μαμάς WAHM. Οι ώρες της μπορεί να είναι πολύ ακατάστατες και χρειάζεται υποστήριξη για αυτόν τον διπλό ρόλο μέσα στο σπίτι. Πολλά απογεύματα που επιστρέφει στο σπίτι αναλαμβάνει αποκλειστικά την απασχόληση και φροντίδα του γιου μας για να συνεχίσω να μεταφράζω. Το ίδιο συμβαίνει και κάποια σαββατοκύριακα, πράγμα όμως που αποφεύγω όσο μπορώ.

Ποιες ώρες προτιμάς να εργάζεσαι από το σπίτι;

Συνεργαστήκαμε με μια κυρία που φρόντιζε τον γιο μας συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, καθώς έπρεπε να ακολουθώ κατά το δυνατόν εταιρικό ωράριο για να προλαβαίνω τις προθεσμίες. Οι ώρες αυτές δεν επαρκούσαν βέβαια αλλά οι πελάτες μπορούσαν να γνωρίζουν τις λίγες αλλά σταθερές ώρες που ήμουν διαθέσιμη. Φέτος αυτό εξασφαλίζεται σε κάποιον βαθμό με το σχολείο. Γενικά προτιμώ το πρωί που οι υπόλοιποι κοιμούνται και το σπίτι είναι πολύ ήσυχο. Δεν είμαι βραδινός τύπος, δεν υπήρξα ούτε όταν διάβαζα για το σχολείο και δεν αντέχω να μένω ξύπνια μέχρι αργά. Γενικά πάντως, λόγω των κατά κανόνα σύντομων προθεσμιών στα μεταφραστικά έργα, δεν μπορώ να έχω πλήρη απασχόληση όταν τα ωράρια δεν συμβαδίζουν ή όταν συμβαίνει κάτι που τα ανατρέπει, π.χ. σχολικές διακοπές.

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που θυμάσαι σαν εργαζόμενη από το σπίτι;

Μια φορά μπήκα στο μπάνιο με το τηλέφωνο για να συνεννοηθώ με ησυχία, ενώ ο γιος μου έπαιζε ποδόσφαιρο απέξω και η πόρτα του μπάνιου ήταν το τέρμα! Θυμάμαι να συζητάω και την κουβέντα να διακόπτει το μπαπ μπαπ της μπάλας στην πόρτα.

Υπάρχει στη δουλειά σου από το σπίτι κάποιο μικρό μυστικό που σου λύνει τα χέρια στις δύσκολες στιγμές;

Καταφεύγω σε παιδικά DVD όταν είμαι μόνη μου με τον γιο μου και χρειάζομαι λίγη ώρα ελεύθερη και προσπαθώ να βγαίνω έξω για να μην είμαι συνέχεια κλεισμένη. Το κλείσιμο στο σπίτι είναι ίσως το αδύναμο σημείο μου, παρόλο που νόμιζα ότι το έχω συνηθίσει… Έχουν υπάρξει μέρες που δεν έχω βγει έξω ούτε για να πετάξω τα σκουπίδια. Φέτος ο γιος μας ξεκίνησε να πηγαίνει στο προνήπιο. Το πρωί φεύγει με τον μπαμπά του αλλά το μεσημέρι τον παραλαμβάνω εγώ. Βγαίνω πλέον καθημερινά για δέκα λεπτά και αυτή η ρουτίνα είναι σωτήρια :)

Τι θα συμβούλευες μια μητέρα που σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως WAHM;

Να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις από την απόδοση της εργασίας και τη δική της. Η εργασία από το σπίτι είναι ωραία εμπειρία και η επιλογή γίνεται για τη βελτίωση της ζωής μας. Γίνεται επίσης για να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο του ωραρίου και του όγκου της δουλειάς και φυσικά για να βρισκόμαστε μαζί με τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα κοινωνικά. Για μένα ωστόσο, το όφελος από την εργασία στο σπίτι παραμένει ασύγκριτο!

WAHM τώρα, μέχρι πότε;

Η εργασία από το σπίτι ήταν πραγματικότητα για μένα και πριν την οικογένεια. Έτσι όπως κυλάνε τα πράγματα, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. WAHM λοιπόν!

Στη φωτογραφία, ο οικογενειακός υπολογιστής και το… ποντίκι του!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συνεντεύξεις, ερωτηματολόγιο WAHM
Tags: , ,
0 σχόλια στα “Συνέντευξη με την Διόνα ή αλλιώς mammaka
2 Pings/Trackbacks για "Συνέντευξη με την Διόνα ή αλλιώς mammaka"
  1. […] του ερωτηματολογίου και των απαντήσεων έγινε από τη Διόνα. […]

  2. […] Το Μητέρες και Εργασία από το Σπίτι ξεκίνησε με αφορμή ένα σχόλιο της Καλλιόπης σε ένα ποστ στο προσωπικό ιστολόγιο της Διόνας. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>