Συνέντευξη με την Ελίνα

Πες μας δύο λόγια για σένα και για την εργασία σου από το σπίτι.

Με λένε Ελίνα και από το καιρό που έμεινα έγκυος (Νοέμβριος του 2009) στρατολογήθηκα και εγώ στο club των WAHMs ως δημιουργός, συνιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του e-shop μας Sunny Side. Οι μέχρι τότε σπουδές και καριέρα μου ήταν σε τελείως διαφορετικούς τομείς. Έχω ένα BA in Psychology, και ένα ακόμη ΒΑ in Film Direction, καθώς και ένα MA in Interior Design. Έχω έργαστεί ώς βοηθός παραγωγής, αρχικά και στη συνέχεια ως βοηθός σκηνοθέτη, και μοντέρ σε τηλεοπτικά σποτς και ταινίες μικρού μήκους, αλλά τα τελευταία χρόνια δούλευα ως freelance διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Τίποτα από τα παραπανω δε θα μπορούσε να εξασκηθεί σαν επάγγελμα από το σπίτι, επομένως έκανα αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών.

Πώς αποφάσισες να γίνεις WAHM;

Ποτέ δε με ενδιέφερε ο ρόλος της career oriented woman. Ήμουν, βέβαια, ανέκαθεν εργασιομανής, αλλά αυτό συνέβαινε γιατί είχα πάντα τη τύχη να ασχολούμαι με πράγματα δημιουργικά και του ενδιαφέροντός μου. Είναι επίσης ίδιον του χαρακτήρα μου να κάνω, το οτιδήποτε με ενδιαφέρει και αγαπώ, με πάθος και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τελευταία μου απασχόληση ως διακοσμήτρια, ήταν το επάγγελμα που, αν και ιδιαίτερα απαιτητικό, θα μπορούσα να πω με κάλυπτε σχεδόν απόλυτα…. Μέχρι που ανακάλυψα το ιδανικότερο και σημαντικότερο από όλα, αυτό της μαμάς! Καμία από τις δύο δουλειές που μέχρι τότε έκανα, δε είχε μέτρο στο χρόνο που απαιτούσε να της αφιερώσω, αφενός γιατί και οι δύο ήταν ελεύθερα επαγγέλματα, αλλά και γιατί είχαν πολύ «άτσαλα» ωράρια, ούτως ή άλλως. Όταν έμεινα έγκυος (κάτι που ήρθε πολύ φυσικά και αβίαστα, 5 χρόνια μετά τη γνωριμία μου με τον άντρα μου, όταν πλέον θεωρούσα πως δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνω ή να δω σαν «ελέυθερη και ωραία»), αντιλήφθηκα αμέσως πως θα ήθελα να προσφέρω από την εγκυμοσύνη μου κιόλας το 100% του εαυτού μου σε αυτό το παιδί, και σε όσα θα το ακολουθύσαν. Αν αφοσιωνόμουν ψυχή τε και σώματι στα επαγγελματικά μου καθήκοντα, πόσο μάλλον στο να αναθρέψω το παιδί μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να συνδυάσω απασχόληση και μεγάλωμα παιδιού μαζί, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του e-shop.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η μεγαλύτερη πρόκληση για μια μητέρα που εργάζεται από το σπίτι;

Κατ’ αρχήν, η μεγαλύτερη πρόκληση για μια μητέρα (που είτε εργάζεται, είτε όχι), που αποφασίζει να κάτσει σπίτι,για να μεγαλώσει το παιδί της, είναι να αντιταχθεί στο σημερινό σύστημα που θέλει μια τέτοια γυναίκα να χάνει τη ταυτότητα της. Οι γυναίκες σήμερα (και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα “επιτεύγματα” του κινήματος του φεμινισμού), για να υπάρχουν κοινωνικά και να αναγνωρίζονται ως προσωπικότητες, ευφυείς, δυναμικές και ικανές, θα πρέπει να ακολουθούν μια καριέρα, ιδανικά στελέχους πολυεθνικής εταιρίας, ή ελεύθερου επαγγελματία, με τουλάχιστον δύο πτυχία, στην οποία να αφιερώνουν ακόμα και το 100% του χρόνου και της ενέργειάς τους. Πόσες «πετυχημένες» γυναίκες έχετε συναντήσει να επιλέγονται για συνεντεύξεις στα media απλά και μόνο επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους ως μαμάδες; Θα πρεπει πάντα αυτός ο ρόλος να συνοδεύεται από μια θέση σε ένα γραφείο.. (ευτυχώς που υπάρχει και αυτό εδώ το blog…)

Για τις WAHMs τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, μιας και κανείς δε καταλαβαίνει πως μια μαμά που κάθεται σπίτι της, καταφέρνει να δουλέυει κιόλας. Όσο καιρό ετοίμαζα (πυρετωδώς) το e-shop μας, συναντούσα εργαζόμενες μαμάδες στις οποίες περιέγραφα τη κούραση του να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου και η απάντησή τους ήταν «ναι, αλλά εσύ δε δουλεύεις…». Και αν δεν υπάρχει τίποτα κουραστικότερο από το να φροντίζεις ένα παιδί μόνη, χωρίς συστηματική βοήθεια, σίγουρα πιο κουραστικό από το να δουλεύεις οπουδήποτε, φανταστείτε να σε περιμένει και μια δουλειά από πίσω… Το στοίχημα λοιπόν για μια WAHM είναι να καταφέρει να αποκοπεί από αυτό το σύστημα που θέλει τις γυναίκες, πάντα περιποιημένες, με συγκεκριμένη εμφάνιση (όπως υποτάσσει κάθε σεζόν η μόδα), ενδιαφέροντα και ασχολίες, προκειμένου να «μετράνε» σε αυτή τη ζωή. Να καταφέρει να αντικαταστήσει το μπράβο του αφεντικού της, με την αγκαλιά και το «σ’αγαπώ» του παιδιού της, και να ακολουθήσει νέα πρότυπα, ακόμη καλύτερα να γίνει εκείνη το πρότυπο του εαυτού της. Εξάλλου, δεν υπάρχει πιο υπεύθυνη, σύνθετη και απαιτητική, δουλειά από το να δημιουργείς σωστούς και ολοκληρωμένους ανθρώπους από το 0! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβραυευση όταν το καταφέρνεις, τελικά!

Ποιος είναι ο ρόλος του συντρόφου στο εγχείρημα αυτό;

Είναι σαφέστατα καταλυτικός, γιατί ουσιαστικά αντικαθιστά στα μάτια της WAHM ολόκληρη την κοινωνία. Γίνεται εκείνος ο μόνος κριτής (μιας και οι επαφές με τον “έξω κόσμο” είναι περιορισμένες για μια WAHM) που θα αναγνωρίσει την αξία της συντρόφου του, τη προασπάθειά της και τα αποτελέσματα.Θα πρέπει, επίσης και εκείνος να επαναπροσδιορίσει το δικό του πρότυπο γυναίκας, γιατί αν περιμένει η WAHM σύντροφός του να διατηρεί μαλλί και νύχι στην εντέλεια, τα αποτελέσματα θα είναι εώς αποκαρδιωτικά! Και σε πρακτικό επίπεδο, είναι και εκείνος που θα προσφέρει άμεσα τη βοήθειά του στο μεγαλωμα και τη φροντίδα του/των παιδιών. Όσο περισσότερο «παρών» είναι ο σύντροφος, τόσο πιο ισοοροπημένη θα είναι και η ψυχολογία της WAHM, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κινητρό της να συνεχίσει τη δύσκολη αυτή αποστολή της.

Ποιες ώρες προτιμάς να εργάζεσαι από το σπίτι;

Δεν είναι θέμα προτίμησης για τη δική μου περίπτωση. Η κόρη μου φέρει το παρατσούκλι “Ταλιμπάν”, και ως εκ τούτου είναι προφανές πως όσες ώρες είναι ξύπνια (σχεδν όλες, μιας και κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται ελάχιστα) θα πρέπει να ασχολούμαι αποκλειστικά με εκείνη και με ποικιλία δραστηριοτήτων (ως επί το πλείστον εκτός σπιτιού). Γεννήθηκε έτσι, οπότε από την αρχή δεν είχα τη πολυτέλεια να επιλέξω το “ωράριο” εργασίας μου. Έτσι περιορίζομαι αποκλειστικά στο 10μ.μ.-4π.μ, και όταν υπάρχει αρκετή δουλειά, επιπλέον και τα σαββατοκύριακα μέσα στη μέρα…

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που θυμάσαι σαν εργαζόμενη από το σπίτι;

Το τρίτο meeting (και όσα ακολούθησαν) με τους designers του e-shop μας, στη τραπεζαρία του σπιτιού μας, (το πρώτο και το δεύτερο είχε γίνει στο γραφείο τους, όταν ήμουν ακόμη έγκυος). Όλοι καθόντουσαν στις καρέκλες τους με τα καφεδάκια τους και τις μακέτες τους μπροστά τους, και εγώ χοροπηδούσα πάνω σε μια μπάλα pilates έχοντας μπροστά μου την 3 μηνων κόρη μου μέσα σε ένα μάρσιππο mei tai…

Υπάρχει στη δουλειά σου από το σπίτι κάποιο μικρό μυστικό που σου λύνει τα χέρια στις δύσκολες στιγμές;

Όλες μου τις υποχρεώσεις έχω φροντίσει να τις φέρω εις πέρας… afterhours! Αλλά πως θα συνεννοηθείς με τη τράπεζα, τον τυπογράφο ή τους developers του site στις 2 τα ξημερώματα; Αναγκαστικά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται τη μέρα, και ενώπιον … του Ταλιμπάν! Το μόνο πράγμα, λοιπόν, που θα κρατήσει την Άρτεμις μακριά από τα κουμπιά του τηλεφώνου, την ώρα που μιλάω με κάποιον από τους παραπάνω, είναι “το μεμέ” της μαμάς… Είναι λίγο καταχρηστικό, το ξέρω, αλλά είναι η μόνη λύση που τη σταματάει και την ηρεμεί οποιαδήποτε στιγμή… Απλά φροντίζω να είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη του τηλεφωνήματος αυτού… Ειδικά όταν μιλάω στο τηλέφωνο είναι το χειρότερό της!

Τι θα συμβούλευες μια μητέρα που σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως WAHM;

Καλή τύχη, καλή δύναμη και πολλή υπομονή. Αν η απόφασή της είναι συνειδητή, η ανταμοιβή της θα είναι αστείρευτη!

WAHM τώρα, μέχρι πότε;

Για όσο θα είμαι FTM (full time mom), και βλέπουμε!

Ελίνα σε ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσες στο Μητέρες και Εργασία από το Σπίτι! Η φωτογραφία απεικονίζει το γραφείο της Ελίνας η οποία όπως ανέφερε εργάζεται τη νύχτα, όταν όλα ησυχάζουν.

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συνεντεύξεις, ερωτηματολόγιο WAHM
Tags: , , , , , ,
2 σχόλια στα “Συνέντευξη με την Ελίνα
 1. evita says:

  Καλησπέρα Ελίνα,

  πολύ ενδιαφέρον άρθρο (ειδικά εκεί που περιγράφεις οτι εργάζεσαι 10μμ με 4πμ….)
  :) συμπάσχω κι εγώ. Ο λόγος που σου γράφω είναι γιατί μου έκανε εντύπωση η ανατομική καρέκλα που είδα στη φωτό. Τυχαίνει να έχω και εγώ πρόβλημα μέσης και σε γράφω για να ρωτήσω που μπορώ να βρώ μία αντίστοιχη.

  Καλή σου μέρα,
  Εβίτα

 2. Sunny Side says:

  Γειά σου Εβίτα!

  Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου!

  Η καρέκλα αυτή μου έχει σώσει τη μέση, στην οποία παρεπιπτόντως έχω μια κήλη, ενίοτε σε έξαρση.
  Την είχα παραγγείλει πριν από 2 χρόνια περίπου από το Τρίκυκλο (!), γιατί η εταιρία της (Varier) είναι θηγατρική της Stokke (ή μάλλον η Stokke μετονομάστηκε σε Varier, και περιλαμβάνει και τα παιδικά έπιπλα της Stokke), της οποίας τότε υποτίθεται πως ήταν αποκλειστικός αντιπρόσωπος το Τρίκυκλο.
  Ήταν πολύ ακριβή, αλλά έχοντας δοκιμάσει και αναγνωρίσει τα προτερήματά της αποφάσισα να την πάρω.
  Θα σου δώσω 2 συμβουλές αν σε ενδιαφέρει η αγορά της.
  1) Ψάξε λίγο μέσα στο internet (ακόμα και στο Ebay) μήπως τη βρεις φθηνότερα, διότι το κόστος της είναι διόλου ευκαταφρόνητο…
  2) Αν καταλήξεις σε μια τέτοια καρέκλα (που στο συνιστώ ανεπιφύλακτα) κάντο με την προυπόθεση ότι η οθόνη του υπολογιστή σου θα είναι στο ύψος των ματιών σου (κάτι που έχω αμελήσει να κάνω εγώ…). Ακόμη και αν έχεις laptop, βάλτο σε μια υπερυψωμένη βάση και χρησιμοποίησε άλλο πληκτρολόγιο, γιατί η καταπόνηση που θα γλιτώσει η μέση σου θα μεταφερθεί στον αυχένα σου!!

2 Pings/Trackbacks για "Συνέντευξη με την Ελίνα"
 1. […] Το κατάστημα SunnySide για το οποίο είναι υπεύθυνη η wahm Ελίνα, προσφέρει σε έναν τυχερό φίλο του mammasworkathome ένα σετ […]

 2. […] Έτσι ανακάλυψαν και εμένα και προς μεγάλη μου τιμή μου ζήτησαν να τους παραχωρήσω και μια συνεντευξούλα! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>