Συνέντευξη με την Ελίζα


Πες μας δύο λόγια για σένα και για την εργασία σου από το σπίτι.

Από το περασμένο καλοκαίρι στήσαμε με τον άντρα μου την εταιρία Studio Blue Architects Ltd με έδρα το Λονδίνο. Είμαστε και οι δύο Αρχιτέκτονες και η ευκαιρία προέκυψε αρχικά όταν ανέθεσαν στον άντρα μου τη διαχείριση κάποιων έργων. Η ανάθεση αυτή απαιτούσε το στήσιμο δικής του εταιρείας στο Λονδίνο. Ήμασταν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο και αυτό σήμανε και τη μετακόμιση της οικογένειας. Όπως όλες οι μητέρες, έτσι κι εγώ, από τότε που ήρθε ο γιος μας αισθάνομαι την ανάγκη να είμαι παρούσα στην καθημερινότητα του παιδιού. Έτσι άδραξα την ευκαιρία, έγινα συνιδιοκτήτρια και μέλος της εταιρείας και αποφάσισα να συνεχίσω την Αρχιτεκτονική αυτήν τη φορά από το γραφείο μου στο σπίτι. Δούλευα στο Λονδίνο πριν γεννηθεί ο μικρός και είχα συναδέλφους και γνωστούς που εκτιμούν τη δουλειά μου και με γνωρίζουν σαν επαγγελματία και έτσι ήρθε γρήγορα η δουλειά.

Πώς αποφάσισες να γίνεις WAHM;

Πάντα λέγαμε με τον άντρα μου ότι μια μέρα θα θέλαμε το δικό μας γραφείο. Όταν πήραμε την απόφαση να γυρίσουμε Λονδίνο ήταν σχεδόν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ένα από τα αρνητικά του Λονδίνου είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να πας στη δουλειά. Το Λονδίνο είναι απλωμένο σε μεγάλη έκταση και το να κάνεις μια με μιάμιση ώρα να πας στο γραφείο σου θεωρείται κανονικό. Το έχω ζήσει. Τώρα με το παιδί αυτός ο χρόνος μου φαινόταν ακόμα πιο μεγάλο κενό. Έτσι, πήρα την απόφαση. Εδώ πάντως δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο το work from home. Μου έχει τύχει να δουλέψω με άντρες και γυναίκες που δουλεύουν από το σπίτι full time, ή part time στο σπίτι και part time στο γραφείο. Όπως και μια καλή μου φίλη δουλεύει part time σε εταιρεία και ο άντρας της, τις ημέρες που εκείνη είναι στο γραφείο, εκείνος δουλεύει από το σπίτι για να προσέχει το γιο τους.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η μεγαλύτερη πρόκληση για μια μητέρα που εργάζεται από το σπίτι;

Για εμάς που δεν έχουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας κοντά και επειδή ο γιος μου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα παιδικό σταθμό, το μεγαλύτερο θέμα είναι τα επαγγελματικά ραντεβού. Πολλές φορές φεύγει ο άντρας μου από το γραφείο με το οποίο συνεργάζεται και δίνουμε ραντεβού για να παραλάβει τον μικρό και να τον απασχολήσει κάποιες ώρες μέχρι να τελειώσω το ραντεβού μου. Αν έχει κι εκείνος ραντεβού, πρέπει να τον πάρω μαζί το μικρό με το καρότσι! Το ότι ήμουν ειλικρινής με τους πελάτες μου μπορώ να πω με έχει σώσει. Από την αρχή εξήγησα το πώς έχουν τα πράγματα. Σκέφτηκα ότι πολύ πιθανό με το που θα ακούσουν «μωρομάνα από το σπίτι» να μη θέλουν να συνεργαστούμε. Έκανα λάθος. Τελικά το επαγγελματικό προφίλ που είχα στήσει τόσα χρόνια μέσα από τις μεγάλες εταιρίες αποτέλεσε λόγος εμπιστοσύνης. Στο παρελθόν, όπου και αν βρέθηκα, προσπάθησα να δουλέψω όσο το δυνατό πιο σωστά μπορούσα και αυτό τελικά με αντάμειψε.

Ποιος είναι ο ρόλος του συντρόφου στο εγχείρημα αυτό;

Το ζευγάρι πάντα λειτουργεί σαν μια δύναμη. Αν ο άντρας μου δεν πίστευε σε αυτό που κάνουμε δεν θα το έκανα. Είναι σημαντικό το ότι έχουμε ίδιες προτεραιότητες στη ζωή. Ο ίδιος αν δει καλό καιρό προσπαθεί να απελευθερώσει το απόγευμά του για να πάει το γιο μας στο πάρκο δουλεύοντας αργά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Είμαστε συνάδερφοι οπότε υπάρχει κατανόηση για το πόσος χρόνος δουλειάς απαιτείται, για τα ξενύχτια και τα Σαββατοκύριακα που πολλές φορές πρέπει να εκμεταλλευτείς για να προλάβεις κάποια δουλειά.

Ποιες ώρες προτιμάς να εργάζεσαι από το σπίτι;

Οι πιο αποδοτικές ώρες είναι αυτές που κοιμάται ο μικρός! Το καλό είναι ότι ξυπνάει νωρίς (λίγο μετά τις έξι) και έτσι όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμάται για να αναπληρώσει δουλεύω βολίδα! Βέβαια, αυτές οι δυο τρεις ώρες δεν είναι αρκετές οπότε πολλές φορές καταλήγω να δουλεύω όλη μέρα με διαλείμματα, όποτε μου δώσει άδεια το 2χρονο αφεντικό μου δηλαδή!

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που θυμάσαι σαν εργαζόμενη από το σπίτι;

Είχα να τελειώσω μια παρουσίαση και ο μικρός δεν ήθελε να παίξει μόνος του. Αποφάσισα να παίξουμε κρυφτό. Τον έβαλα να κρύβεται και ενώ τα «φυλούσα» έκανα δουλειά στο γραφείο μου. Εννοείται ότι κάποια στιγμή το κατάλαβε και μου άνοιξε διάπλατα τη πόρτα του γραφείου «πού είσαι μαμά!?» μου είπε και αισθάνθηκα σαν να ήμουν εγώ το 2χρονο που έκανα αταξία! Γέλασα πολύ.

Υπάρχει στη δουλειά σου από το σπίτι κάποιο μικρό μυστικό που σου λύνει τα χέρια στις δύσκολες στιγμές;

Παρόλο που τώρα πια δεν πηγαίνει παιδικό σταθμό (στην Ελλάδα πήγαινε) προσπάθησα να του δώσω ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Δηλαδή, ξυπνάει νωρίς και μετά πηγαίνουμε σε διάφορα playgroup της περιοχής ή όποια άλλη δραστηριότητα μπορεί να έχει εκείνη την ημέρα κοντά μας. Στόχος μου είναι να βγάλει την ενέργειά του το πρωί. Έτσι, όταν γυρίζουμε σπίτι κατά τις 11-12 κοιμάται για πολλή ώρα. Επίσης έχει αναλάβει ο άντρας μου τη βραδινή ρουτίνα του μικρού (γάλα, μπάνιο, παραμύθι) που μου εξασφαλίζει άλλες δυο ώρες. Γενικά προσπαθώ να προλάβω τις δύσκολες ώρες με το πρόγραμμα, νομίζω τον βοηθάει κι εκείνον γιατί ξέρει τι να περιμένει. Υπάρχουν όμως μέρες που δεν πιάνει τίποτα! Έχουμε αγοράσει μια παιδική ταινία με αυτοκίνητα που τη λατρεύει και τότε μπαίνει το DVD.

Τι θα συμβούλευες μια μητέρα που σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως WAHM;

Να εξοπλιστεί με χιούμορ και ενέργεια και να το κάνει! Μπορεί να είναι και η ίδια η καριέρα που έχει ξεκινήσει εκτός σπιτιού! Επίσης θα της έλεγα ότι το να δουλεύεις από το σπίτι δεν είναι απαραίτητο ότι υποαπασχολείσαι, εκτός εάν αυτό έχεις επιλέξει. Ούτε σημαίνει πως είναι απαραίτητο να έχεις τα παιδιά όλη την ώρα στο σπίτι. Πάλι είσαι εργαζόμενη, είτε δουλεύεις από το δικό σου γραφείο είτε σε κάποιου άλλου. Επομένως, πρέπει να λύσεις τα ίδια θέματα: καθαριότητας και συντήρησης του σπιτιού, απασχόλησης του παιδιού για να μπορέσεις να δουλέψεις. Η WAHM έχει μεγάλη διαφορά με την Stay At Home Mum (SAHM). Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια σε όσα δεν προλαβαίνετε να κάνετε. Θα μου πείτε τότε γιατί να μη δουλεύω έξω από το σπίτι; Γιατί το μεγαλύτερο θετικό σε μια οικογένεια όπου η μητέρα δουλεύει από το σπίτι είναι η αίσθηση ότι ένας από τους δύο γονείς είναι πάντα εκεί. Και την ασφάλεια αυτή την αντιλαμβάνεσαι όλη η οικογένεια και κυρίως ο γιος μου που είναι 2μιση!

WAHM τώρα, μέχρι πότε;

Μου αρέσει ότι μπορώ να δω το επαγγελματικό μου μέλλον να συμβαδίζει με την οικογένεια. Η ιδέα ότι ο γιος μου θα γυρίζει από το σχολείο και θα είμαι εδώ να του πω μια καλησπέρα αποτελεί μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω. Ακόμα και αν χρειαστεί για κάποιον λόγο να συνεργαστώ με κάποιο γραφείο θα είναι για κάποιο συγκεκριμένο έργο ή λόγο και με τη βλέψη να συνεχίσω έπειτα να δουλεύω από το σπίτι. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο σπίτι χρειάζεται για να με χωρέσει και να συνεχίζω να δουλεύω από εδώ!! Αλλά αυτό είναι ένα από αυτά τα αρχιτεκτονικά παζλ που θα λυθούν στη πορεία! ;)

Ευχαριστούμε πολύ την Ελίζα που μοιράστηκε την εμπειρία της μαζί μας κάνοντας ταυτόχρονα ένα μικρό ρεπορτάζ για την εργασιακή κατάσταση των μητέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αναφορές από το Λονδίνο! Αν και είμαστε κάπως μακριά, αυτό δεν μας εμποδίζει να καλημεριζόμαστε και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και συναισθήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Ποιος είπε ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι ψυχρή; Εμείς οι wahms σπάμε τον πάγο!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συνεντεύξεις, ερωτηματολόγιο WAHM
Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>