Γνωριμία με την εργασία από το σπίτι, για μητέρες και όχι μόνο.

MammasWorkAtHome.eu
Blog

Εργασία στο σπίτι και απομόνωση, πώς να την αποφύγετε!

Ένας από τους φόβους που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος που σκέφτεται να μεταφέρει το γραφείο του στο σπίτι είναι η απομόνωση. Στο περιβάλλον ενός γραφείου, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές, για ανταλλαγή απόψεων και για ενημέρωση πάνω σε εργασιακά αλλά και κοινωνικά θέματα. Όταν σας κολλήσει ο προσωπικός σας υπολογιστής, καλείτε τον τεχνικό υπεύθυνο, η γραμματέας σας θυμίζει ραντεβού και υποχρεώσεις και ο καφές είναι συνήθως έτοιμος στην καφετιέρα όταν φτάσετε νυσταγμένος και κουρασμένος από το σπίτι. Στο σπίτι έχετε περισσότερες ευθύνες οι οποίες είναι του τύπου “φτιαξτο μόνος σου” και συνήθως δεν έχετε δίπλα κάποιον συνεργάτη που μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματά σας. Όπως αναφέραμε παλαιότερα στο άρθρο Εργασία στο σπίτι: αναγκαστικός εγκλεισμός ή προσωπική επιλογή;, το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τις μητέρες οι οποίες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα την απορία και την επιφύλαξη του κοινωνικού τους περίγυρου για την επιλογή τους.

Προσωπικά θυμάμαι αρκετές περιπτώσεις όπου αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα στη προ-WAHM δουλειά μου, το οποίο φαινόταν να καταλήγει σε αδιέξοδο. Ανάλογα με το πρόβλημα, ζητούσα τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου και τις πιο πολλές φορές η λύση άρχιζε να φαίνεται απλά και μόνο με την πιο οργανωμένη διατύπωσή του προβλήματος στο άλλο πρόσωπο. Αντίθετα, αργότερα, όταν πια είχα γίνει μητέρα, το περιβάλλον του γραφείου έμοιαζε μοναχικό μιας και οι συνάδελφοι μου, αν και αρκετά φιλικοί, ήταν μικρότεροι σε ηλικία, δεν είχαν παιδιά και οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτό με έκανε συχνά να αισθάνομαι σαν το μαύρο πρόβατο μιας και κανένας δεν κατανοούσε – και πως θα μπορούσε άλλωστε – την κούρασή μου, την αγωνία μου όταν το μωρό μου ήταν άρρωστο και το ότι οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις κάποιες φορές επηρέαζαν την εργασιακή μου ετοιμότητα. Θέλω να πω με τα παραπάνω πως η μητέρα εργαζόμενη μπορεί να αισθανθεί απομονωμένη στον εργασιακό στίβο, είτε βρίσκεται στο μικρό γραφείο της κρεβατοκάμαρας της είτε σε ένα πολύβουο γραφείο.

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση για τη μαμά WAHM είναι οι φίλοι και οι παλιοί της συνάδελφοι να εργάζονται εκτός σπιτιού. Τα ωράρια εργασίας συνήθως είναι διαφορετικά, στο τηλέφωνο όλοι βιάζονται και τα email παραμένουν αναπάντητα γιατί κάποια φίλη έχει ένα σημαντικό deadline στο γραφείο. Μην σας παίρνει από κάτω, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Υπάρχουν λύσεις και τακτικές για να είστε και να αισθάνεστε μέσα στον παλμό των εργασιακών εξελίξεων!

Πολλές φορές εξιδανικεύουμε αυτό που δεν έχουμε και αυτό που δεν είμαστε! Αν κάποιες φορές αισθάνεστε αποκλεισμένοι στο γραφείο του σπιτιού σας θυμηθείτε τα πλεονεκτήματα της επιλογής σας για να αισθανθείτε καλύτερα. Αν σκέφτεστε με κάποια δόση ζήλιας ότι οι φίλοι σας απολαμβάνουν καφέ και κουβεντούλα στο γραφείο, φέρτε στο μυαλό σας το μποτιλιάρισμα της επιστροφής το οποίο εσείς ως εργαζόμενη στο σπίτι δεν θα χρειαστεί να υποστείτε!

Χτίστε στα social media μικρές κοινότητες με εργαζόμενους από το σπίτι για να ανταλλάσσετε καθημερινά εμπειρίες, νέα, ακόμα και μικρά και χαριτωμένα συμβάντα της καθημερινότητας! Μπορείτε να κάνετε Like κάποια σχετική σελίδα στο facebook ή να χρησιμοποιήσετε στο twitter λέξεις κλειδιά όπως το #workfromhome για να σας αναγνωρίσουν και τα άλλα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο, αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά χωρίς να χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας.

Εργάζεστε από το σπίτι αλλά δεν είστε σε κατ’ οίκον περιορισμό! Παρακολουθείστε σεμινάρια, συναντήσεις και σημαντικά γεγονότα που σας αφορούν, συναντήστε παλιούς σας συνεργάτες και κάντε νέες γνωριμίες. Μπορείτε ακόμα να μεταφέρετε το γραφείο σας για λίγο σε κάποιο cafe με wi-fi, να γίνετε δηλαδή Cofficers, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα του χώρου και έναν καλό freddo cappuccino! Η Daphne Brogdon αποδίδει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την μεταφορά του γραφείου της στο κοντινό cafe! Υπάρχουν τώρα πια και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για εργαστείτε εκεί λίγες ώρες την εβδομάδα, για να φιλοξενήσετε μια συνάντηση με κάποιον συνεργάτη σας και για να δικτυωθείτε (χώροι συν-εργασίας aka coworking spaces).

Ανάλογα με το αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής χαρακτήρας, δουλέψτε έτσι ώστε να καλύπτετε και την αντίθετη πλευρά σας. Αν απολαμβάνετε την ησυχία σας πρέπει παράλληλα να φροντίζετε τους συνεργάτες σας και το κοινωνικό σας προφίλ. Αν είστε τύπος που σας αναζωογονεί και σας εμπνέει η επαφή με τους άλλους πρέπει να χτίσετε ένα ισχυρό δίκτυο επαφών έτσι ώστε η δουλειά στο σπίτι να μην σας φαίνεται βαρετή και παράλληλα να προσπαθείτε να συγκεντρώνετε την προσοχή σας σε κάποιες εργασίες ρουτίνας.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες ιδέες για να νικήσετε την απομόνωση στη σελίδα της Judy Heminslay, Work From Home Wisdom καθώς και στο βιβλίο της ίδιας Work from home. How to make money working at home and get the most out of life.

Previous Article

Όταν τα παιδιά της μαμάς WAHM ξεκινούν παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο.

Next Article

10 συμβουλές για καλύτερο blogging

You might be interested in …

Η τηλεργασία ως επιλογή για τη μαμά WAHM

Ο ορισμός της τηλεργασίας σύμφωνα με τη Συμφωνία-Πλαίσιο για την ΤηλεργασίαΗ τηλεργασία είναι μια μορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης εργασίας που χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής, βάσει μιας σύμβασης ή σχέσης εργασίας, όπου μια εργασία που θα μπορούσε […]

Νίκη Καράλη - my grace Butterfly

Συνέντευξη με την Νίκη από το my grace Butterfly

Με αφορμή έναν πασχαλινό διαγωνισμό της διαδικτυακής πύλης Μικροί – Μεγάλοι, γνωρίσαμε την Νίκη Καράλη και ανακαλύψαμε εκτός από το ταλέντο της, το γεγονός ότι είναι μητέρα που διατηρεί ένα στούντιο χειροτεχνίας στο σπίτι. Σε […]

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο

Ο Κωνσταντίνος από το Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα είναι ο πρώτος WAHD που φιλοξενούμε στις WAHM. Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, μαζί με τη Στέλλα, η οποία μας έχει ήδη μιλήσει για τη […]