Όταν τα παιδιά της μαμάς WAHM ξεκινούν παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο.

Τα παιδιά της μαμάς WAHM μεγαλώνουν! Δεν μένουν πια μαζί με τη μαμά στο σπίτι. Φτάνει η εποχή που κάποιες ώρες βρίσκονται πλέον εκτός σπιτιού. Είτε ξεκινούν παιδικό σταθμό είτε Νηπιαγωγείο, οι αλλαγές είναι μεγάλες και σημαντικές τόσο για τα ίδια όσο και για την οικογένειά τους. Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας καθημερινότητας για την εργαζόμενη στο σπίτι μητέρα και τα παιδιά της.


Ύπνος: η ρουτίνα του ύπνου διαμορφώνει σημαντικά τη δομή της ημέρας. Ειδικά για τη μητέρα που εργάζεται στο σπίτι, οι ώρες ύπνου των παιδιών είναι εκείνες στις οποίες προγραμματίζει συνήθως τις περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, π.χ. τηλεφωνήματα που πρέπει να γίνουν με ησυχία. Οι μικροί μαθητές μπορεί να κοιμούνται πλέον στον παιδικό σταθμό και συνεπώς να μειώσουν τον ύπνο στο σπίτι. Επίσης, καθώς μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι ακολουθούν τα σχολικά ωράρια λειτουργίας, είναι πιθανό να αλλάξει το πρωινό εγερτήριο και ο βραδινός ύπνος.

Φαγητό: άλλος ένας τομέας αλλαγών. Πολλοί παιδικοί σταθμοί προσφέρουν φαγητό στα παιδιά, ενώ σε άλλους οι γονείς δίνουν κολατσιό στα παιδιά από το σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, η μαμά WAHM πρέπει να οργανώσει τις νέες ώρες φαγητού και να αναπροσαρμόσει το μενού ανάλογα με τις νέες συνθήκες και επιθυμίες. Πολλά παιδιά αλλάζουν προτιμήσεις αντιγράφοντας εκείνες των συμμαθητών τους. Πρόκειται για έναν τομέα με αλλαγές για όλες τις μητέρες, όποιες και αν είναι οι εργασιακές επιλογές τους.

Δραστηριότητες και παιχνίδι: στο σχολείο τα παιδιά απασχολούνται με πολλές δραστηριότητες, όπως κατασκευές και χειροτεχνίες. Ενδέχεται λοιπόν επιστρέφοντας στο σπίτι, να μην έχουν τη διάθεση για κάτι αντίστοιχο όπως όταν περνούσαν την ημέρα τους με τη μαμά WAHM. Η μαμά WAHM θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους απασχόλησης παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των παιδιών, οι οποίες μεταβάλλονται και λόγω της διαφορετικής καθημερινότητας αλλά και λόγω της ηλικίας.

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος/περισσότερες υποχρεώσεις: Με τα παιδιά εκτός σπιτιού, η μητέρα που εργάζεται στο σπίτι έχει σαφώς τη δυνατότητα να διαχειριστεί πολύ πιο εύκολα τον χρόνο της και να είναι παραγωγική και απερίσπαστη. Είναι ελεύθερη να εργαστεί συγκεντρωμένη για συνεχόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είναι εύκολο με τα παιδιά στο σπίτι ακόμα και μια ομαλή ημέρα. Πρέπει, ωστόσο, να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της σύμφωνα με το ωράριο του παιδικού σταθμού ή του Νηπιαγωγείου που είναι σταθερό και προκαθορισμένο και δεν έχει την ευελιξία του ωραρίου που έως τώρα προσάρμοζε η ίδια.

Ντύσιμο: ένα φλέγον ζήτημα. Και όχι, δεν αναφερόμαστε στα ρούχα των παιδιών αλλά της μαμάς WAHM. Ως εργαζόμενες από το σπίτι, είμαστε συνηθισμένες σε μια απλή και άνετη εμφάνιση. Δεν σημαίνει φυσικά πως αυτό πρέπει να αλλάξει όταν θα πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο. Απλά το ντύσιμο μιας εργαζόμενης στο σπίτι μπορεί να την απασχολήσει λίγο περισσότερο καθώς έχει… καλομάθει να είναι με τις φόρμες της.

Για κάποια παιδιά η σχολική χρονιά άρχισε ήδη, ενώ για κάποια άλλα θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Στο Mammas Work At Home είμαστε από φέτος δύο υπερήφανες μαμάδες παιδιών Α’ Δημοτικού. Ανυπομονούμε να τα καμαρώσουμε στη νέα φάση της ζωής τους και φυσικά να καταγράψουμε τις λεπτομέρειες για την επόμενη ανάρτησή μας, για τις μητέρες WAHM που μοιράζονται το γραφείο τους με μαθητούδια που έχουν διάβασμα για την επομένη!

Καλή σχολική χρονιά!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συμβουλές, οδηγοί
Tags: , ,
Ένα σχόλιο στο “Όταν τα παιδιά της μαμάς WAHM ξεκινούν παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο.
  1. sstamoul says:

    Τέλεια ανάρτηση! Καλή χρονιά στα πρωτάκια σας!

1 Pings/Trackbacks για "Όταν τα παιδιά της μαμάς WAHM ξεκινούν παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>