10 Πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε το μπλογκ σας

Στη σημερινή ανάρτηση φιλοξενούμε ένα κείμενο της Bernice Wood από το σάιτ της The Successful Woman’s Guide. Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας έχουμε αναφέρει συμβουλές για καλύτερο blogging, πώς μπορούμε να εξελίξουμε ένα μπλογκ σε επαγγελματική απασχόληση και πώς μπορούμε να βρούμε ένα θέμα για το μπλογκ μας. Με την ανάρτησή της, η Μπερνίς, μητέρα 4 ενήλικων πλέον παιδιών η οποία εργάζεται στο σπίτι, μας δείχνει τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε πριν από τη δημιουργία ενός μπλογκ με επαγγελματική προοπτική. Ας τα δούμε μαζί της.Η δημιουργία ενός μπλογκ είναι σχετικά εύκολη. Ωστόσο, θα συναντήσετε πολλές πηγές που μπορούν να σας βοηθήσουν και ενδέχεται να χαθείτε μέσα στο πλήθος των πληροφοριών. Πριν ξεκινήσετε να γράφετε ή να στήνετε το μπλογκ σας, πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις για να προετοιμαστείτε.1. Πρώτα από όλα, αναλογιστείτε για ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ θέλετε να ξεκινήσετε ένα μπλογκ. Ποιος θα είναι ο σκοπός του; Απλώς επειδή σας αρέσει ή επειδή θα το χρησιμοποιήσετε επαγγελματικά;

2. Ποιοι είναι οι στόχοι και τι αποτέλεσμα θέλετε να έχει το μπλογκ σας; Δεν ξεκινούν όλοι ένα μπλογκ επαγγελματικά από την αρχή αλλά αν ελπίζετε να κερδίσετε κάτι, πρέπει να το αντιμετωπίσετε σαν επιχείρηση.

3. Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης για εσάς; Για ποιον γράφετε; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το κοινό σας ώστε να μπορείτε να καλύπτετε τις ανάγκες του, να απαντάτε στους προβληματισμούς και τις προκλήσεις του και σε αυτό που αναζητά για τη βελτίωση της ζωής του. Όταν γράφετε, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας αυτόν ακριβώς τον αναγνώστη.

4. Πώς θέλετε να αισθάνονται οι αναγνώστες σας όταν διαβάζουν το μπλογκ σας; Θέλετε να εμπνέονται, να ανακαλύπτουν κίνητρα και να δραστηριοποιούνται; Απαντώντας στην ερώτηση θα μπορέσετε να εστιάσετε στο περιεχόμενο που είναι κατάλληλο για τους αναγνώστες σας.

5. Τι θέλετε να ΚΑΝΟΥΝ οι αναγνώστες διαβάζοντας το μπλογκ σας; Και αυτό αφορά τους σκοπούς που έχετε θέσει για το μπλογκ. Θέλετε να γράφονται συνδρομητές; Θέλετε να κάνουν κλικ σε όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες; Να αγοράζουν προϊόντα;

6. Πόσο χρόνο την εβδομάδα μπορείτε να διαθέσετε στο μπλογκ σας; Αυτός είναι και ο πυρήνας της δημιουργίας ενός μπλογκ. Να είστε ειλικρινείς. Τα πιο αποτελεσματικά και επιτυχημένα μπλογκ έχουν φρέσκο, καινούριο περιεχόμενο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Μπορείτε να το καταφέρετε; Το βασικότερο όλων είναι να παραμείνετε συνεπείς.

7. Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα του μπλογκ σας; Πρόκειται για το θέμα του μπλογκ σας και το εξειδικευμένο περιεχόμενο στο οποίο εστιάζετε. Τι θέλετε να μαθαίνουν οι αναγνώστες; Γιατί να διαβάσει κάποιος το μπλογκ σας και, ακόμη περισσότερο, γιατί να γραφτεί και να το παρακολουθεί; Άλλο ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να διευκρινίσετε πριν ξεκινήσετε. Δημιουργήστε μια σειρά από αναρτήσεις που θα κάνουν τους επισκέπτες να επιστρέψουν, όπως αναρτήσεις οδηγιών με τίτλο «Πώς να…».

8. Οργανώστε το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων. Είναι γνωστό ότι το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς του μπλογκ, συνεπώς είναι χρήσιμο να έχετε ένα οργανωμένο πρόγραμμα περιεχομένου. Σημαντικό στοιχείο σε ένα καλό μπλογκ είναι να διατηρεί μια λίστα με 7 έως 10 κατηγορίες που αντιστοιχούν σε λέξεις-κλειδιά. Αφού ορίσετε τις κατηγορίες, μπορείτε να οργανώσετε ένα πρόγραμμα περιεχομένου. Αν σκοπεύετε να δημοσιεύετε τρεις φορές την εβδομάδα, δημιουργήστε ένα προσχέδιο με ιδέες για αναρτήσεις για καθεμία κατηγορία. Ορίστε 5 θέματα για κάθε κατηγορία και συμπληρώστε το ημερολόγιο.

9. Προετοιμαστείτε καλά. Για να πετύχει το μπλογκ σας πρέπει να γνωρίζετε τους ανταγωνιστές σας. Ποιοι άλλοι διαθέτουν ήδη μπλογκ με το ίδιο εξειδικευμένο αντικείμενο; Τι γράφουν; Αφιερώστε χρόνο στην έρευνα του περιεχομένου που υπάρχει ήδη πάνω στο ίδιο θέμα. Έτσι θα μπορέσετε να τροποποιήσετε ανάλογα τη θεματολογία σας.

10. Δημιουργήστε το μπλογκ σας. Τώρα που ολοκληρώσατε την έρευνα, γνωρίζετε το μήνυμα που θέλετε να περάσετε και έχετε έτοιμο περιεχόμενο, ήρθε η στιγμή να πραγματοποιήσετε τον σκοπό σας και να δημιουργήσετε το μπλογκ. Και εδώ ξεκινά το απολαυστικό κομμάτι της διαδικασίας! Θα το στήσετε στο blogger.com; Στο wordpress.com; Στη δωρεάν πλατφόρμα wordpress επιλέγοντας κάποιο πακέτο φιλοξενίας (hosting); Αφού απαντήσετε στις πρώτες 10 ερωτήσεις, θα δείτε ότι έχετε ΠΟΛΛΕΣ ακόμα μπροστά σας!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συμβουλές, οδηγοί
Tags: , ,
0 σχόλια στα “10 Πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε το μπλογκ σας
3 Pings/Trackbacks για "10 Πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε το μπλογκ σας"
  1. […] να δημιουργήσετε κάποια θεματική ιστοσελίδα ή κάποιο blog και να τα εξελίξετε σε επικερδή δραστηριότητα πρέπει […]

  2. […] Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε όταν δημιουργούμε ένα μπλογκ με σκοπό να αποφέρει […]

  3. […] και αν σας φαίνεται παράξενο, το βελονάκι και το ιστολογείν έχουν πολλά κοινά! Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>