Παιδιά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης – 10 συμβουλές για επίβλεψη και προστασία

Αν είστε γονιός παιδιού σχολικής ηλικίας, πιθανότατα θα έχετε αντιμετωπίσει το αίτημα για τη δημιουργία προσωπικής σελίδας σε κάποιο από τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παίρνοντας σαν παράδειγμα το facebook, αν και δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του, πολλοί μαθητές δημοτικού σχολείου έχουν προσωπική σελίδα, αλληλεπιδρώντας με φίλους, συγγενείς και συμμαθητές. Η κατοχή και διαχείριση μιας διεύθυνσης email είναι το κλειδί για την πρόσβαση στα social networks. Οι γονείς, καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση, να θέσουν όρια και να δώσουν συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του διαδικτύου, σε συνεργασία με το σχολείο, στο οποίο το μάθημα της πληροφορικής διδάσκεται ήδη σε μεγάλο ποσοστό από την Α’ τάξη του δημοτικού. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε ανάλογο θέμα στο άρθρο Τα παιδιά της μαμάς WAHM, ο υπολογιστής και το Ίντερνετ.

Photoxpress_2228139_ret

Το mammasworkathome παρουσιάζει μερικές εύστοχες προτάσεις, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του καυτού θέματος των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο συγκεκριμένος δεκάλογος αφορά κυρίως το facebook αλλά μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα βαθμό και σε άλλα social networks. Ακολουθεί και ένα σύντομο ενημερωτικό video για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο facebook από τον διαχειριστή και συγγραφέα του blog Pestaola.gr και τo post Facebook ασφάλεια, απλά και ξεκάθαρα σε 4 λεπτά. Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως η μεγαλύτερη προστασία για τα παιδιά είναι να διατηρούμε συνεχώς μια ανοικτή γέφυρα επικοινωνίας μαζί τους και να είμαστε διακριτικά δίπλα τους, εκπαιδεύοντας τα στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.Όπως πάντα, περιμένουμε τα σχόλια, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας πάνω στο θέμα!

10 συμβουλές για την επίβλεψη και την προστασία των παιδιών στο facebook:

#1. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό του παιδιού και να έχουν πρόσβαση στη σελίδα του.

#2. Οι γονείς πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τις ρυθμίσεις του παιδιού ώστε να κάνουν ασφαλέστερο το προφίλ του (ρυθμίσεις απορρήτου, ορατότητας κ.λπ.).

#3. Τα μηνύματα email σχετικά με αναρτήσεις, αιτήματα φιλίας κ.λπ. πρέπει να έρχονται στον οικογενειακό λογαριασμό email.

#4. Οι γονείς πρέπει να διατηρούν λογαριασμό στο Facebook και τα παιδιά πρέπει να τους προσθέτουν ως «φίλους» και να τους διατηρούν.

#5. Τα παιδιά δεν πρέπει να προσθέτουν άγνωστα άτομα στους φίλους τους ούτε να χρησιμοποιούν την εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (chat) του Facebook για να μιλήσουν με αγνώστους.

#6. Οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να περνούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο Facebook και να μην το υπερβαίνουν.

#7. Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε χώρο του σπιτιού που χρησιμοποιείται από όλους, όπως στο σαλόνι ή το καθιστικό, όπου θα είναι σε κοινή θέα.

#8. Τα παιδιά δεν πρέπει να κοινοποιούν στο Facebook προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες κ.λπ.) σε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν καλά.

#9. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς τους σε περίπτωση που αισθανθούν άβολα από κάτι που είδαν ή από κάποια συζήτηση που είχαν με κάποιον στο Facebook. Οι γονείς πρέπει να ενεργούν αμέσως για να αποκλείουν ή να αναφέρουν το εν λόγω υλικό.

#10. Αν το παιδί δεν εφαρμόζει κάποιον από τους κανόνες που έχουν ορίσει οι γονείς, ο λογαριασμός του πρέπει να διαγράφεται.

Πηγή: 10 Facebook Safety Guidelines

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συμβουλές, οδηγοί
Tags: , ,
Ένα σχόλιο στο “Παιδιά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης – 10 συμβουλές για επίβλεψη και προστασία
  1. sstamoul says:

    Γκλουπ… είναι κοντά η ώρα που τα δικά μου τα παιδιά θα φτάσουν στην ηλικία να έχουν το δικό τους facebook account; προς το παρόν προσπαθώ ακόμα να μάθω τι είναι οι γκορμίτες και το μπάκουγκαν… μέχρι να πρέπει να μάθω τους φίλους και τα apps του γιου μου, πόσον καιρό έχω άραγε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>