Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Μυλόπουλο του bBooks.gr

Από την επικοινωνία μας, βλέπουμε ότι στην αναζήτηση επιλογών για εργασία εξ αποστάσεως πρωταρχική θέση κατέχει και η έρευνα γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στο Mammas Work At Home φιλοξενούμε σήμερα τον κ. Αλέξανδρο Μυλόπουλο, ο οποίος μας ενημερώνει για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε γύρω από τη δημιουργία και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Screenshot_bBooks.gr_homepage

Πείτε μας λίγα λόγια για το bBooks.gr.

Το bBooks.grείναι ένα ελληνικό αμιγώς ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο εξειδικευμένο σε βιβλία τέχνης, αρχιτεκτονικής & διακόσμησης, design, φωτογραφίας καθώς και σε εναλλακτικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2010, έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και απευθύνεται προς το παρόν μόνο στην ελληνική αγορά.

Τι προετοιμασία κρύβεται πίσω από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; Τι θα πρέπει να σκεφτούμε πριν ξεκινήσουμε;

Όσο απλό και αν ακούγεται, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να απασχολήσουν τον υποψήφιο επιχειρηματία. Η επιλογή του web designer, καθώς το κατάστημα θα πρέπει να είναι όμορφο και εύχρηστο. Η επιλογή του web developer που θα το κατασκευάσει καθώς και της e-commerce πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί. Η αναζήτηση προμηθευτών και η σύναψη συμφωνιών εκ των προτέρων. Ο εντοπισμός του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη και έδρα της επιχείρησης. Η επιλογή της συνεργαζόμενης εταιρίας courier και η σύναψη ειδικής συμφωνίας για μειωμένο τιμοκατάλογο, όπως και η αναζήτηση των κατάλληλων υλικών συσκευασίας. Η ίδρυση επιχείρησης, η εγγραφή στον ΟΑΕΕ και η προμήθεια ταμειακής μηχανής. Η αναζήτηση της συνεργαζόμενης τράπεζας και η σωστή τήρηση των οδηγιών της για τη διασφάλιση των on line συναλλαγών.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιλυθούν πριν την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος! Τα πραγματικά δύσκολα όμως αρχίζουν μετά: Πώς θα φέρεις κόσμο στο website, πώς θα παρουσιάσεις και θα κατηγοριοποιήσεις τα προϊόντα σου εντός του καταστήματος, πώς θα χρησιμοποιήσεις τη διαφήμιση και τις μηχανές αναζήτησης, πόσο συχνά θα ανανεώνεις το εμπόρευμά σου και άλλα πολλά.

Πώς είναι μια τυπική ημέρα στη δουλειά σας;

Τον περισσότερο χρόνο μου όπως είναι φυσικό τον περνάω μπροστά στον υπολογιστή για emails με πελάτες και προμηθευτές, μελέτη των στατιστικών επισκεψιμότητας του καταστήματος, ανανέωση του website, επίβλεψη των προφίλ στα social media κλπ. Ένα μέρος της ημέρας αναλώνεται στη συσκευασία των παραγγελιών, ενώ δεν λείπουν και οι τυπικές εξωτερικές δουλειές ενός επιχειρηματία όπως τράπεζες, εφορίες και λοιπές υπηρεσίες.

Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προώθηση και παρουσίαση μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης;

Είναι σημαντικός και η τάση τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς ανοδική. Είναι αυτονόητο πλέον για μία ηλεκτρονική επιχείρηση να έχει blog, Facebook profile και Twitter profile τουλάχιστον. Αυτά τα μέσα βοηθούν την επιχείρηση να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, να επικοινωνήσει ανεπίσημα με πελάτες και με το ευρύτερο κοινό, να καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τους fans και να βρει νέους πελάτες μέσα από τη ροή της πληροφορίας από στόμα σε στόμα.

Διαβάζουμε στο blog σας ότι “δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα netbook για να λειτουργήσει ένα e-shop”. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η ελευθερία στην εργασία;

Η ελευθερία στην εργασία είναι ευχάριστη με την έννοια ότι δεν υπάρχει τυπικό ωράριο, μπορεί κάποιος να εργαστεί από την άνεση του σπιτιού του και λείπουν όλες οι τυπικότητες που συναντάει κανείς σε ένα οργανωμένο εργασιακό περιβάλλον.

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί αυτή η κατάσταση μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και να μπει ο επιχειρηματίας σε ένα μόνιμο μεταίχμιο μεταξύ εργασίας και διασκέδασης με δουλειά τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της εργασίας εξ αποστάσεως και της εργασίας στο σπίτι, τόσο για το εμπόριο όσο και για τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών;

Τόσο στο εμπόριο όσο και στην παροχή υπηρεσιών οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Το Internet έχει καταργήσει τα σύνορα και μπορεί κάποιος εύκολα να πουλήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του στην παγκόσμια αγορά. Βέβαια αυτή η κατάσταση εκτός από το μέγεθος της δυνητικής αγοράς αυξάνει και τον ανταγωνισμό καθώς οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις πλέον δεν περιορίζονται στον ελλαδικό χώρο.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που εργάζονται για έναν ξένο εργοδότη, αν και αυτό το φαινόμενο είναι πιο σύνηθες σε χώρες με πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό όπως η Ινδία και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Οπωσδήποτε πάντως και στην Ελλάδα κερδίζουν έδαφος οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η ημιαπασχόληση και η αυτοαπασχόληση και πιστεύω πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα εργάζονται από το σπίτι στο μέλλον.

Ευχαριστούμε τον κ. Αλέξανδρο Μυλόπουλο για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η φωτογραφία είναι από τον διαδικτυακό τόπο του bBooks.gr, ο οποίος έχει διακριθεί για τον σχεδιασμό του ανάμεσα στα καλύτερα designs ηλεκτρονικών καταστημάτων ανά τον κόσμο.

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συνεντεύξεις, ερωτηματολόγιο WAHM
Tags: , , ,
0 σχόλια στα “Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Μυλόπουλο του bBooks.gr
1 Pings/Trackbacks για "Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Μυλόπουλο του bBooks.gr"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>