Μαμά στο σπίτι … με το ζόρι!

H οικονομική κρίση είναι εδώ, μαζί με το μικρό της αδερφάκι την ανεργία. Τα πρώτα θύματα των περικοπών είναι οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι νεαρές μητέρες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο Νέα μητέρα, εργαζόμενη, ψάχνει…

«Αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις στο εργατικό δίκαιο, ραγδαία αύξηση των απολύσεων, επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, μείωση αμοιβών, αρνητικό εργασιακό περιβάλλον, κατάργηση θέσεων εργασίας και αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο είναι μερικές από τις αλλαγές που έφερε η οικονομική ύφεση, σηματοδοτώντας μια εντελώς νέα εργασιακή πραγματικότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα»

Τι και αν η μητέρα είχε επιλέξει το δρόμο της καριέρας έξω από το σπίτι και είχε βρει σε αυτή την επιλογή της μια προσωπική ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας; Έχοντας συχνά παλέψει σκληρά για μια θέση στον επαγγελματικό στίβο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της μητρότητας παράλληλα με τα καθημερινά εργασιακά καθήκοντα, βρίσκεται μια ωραία πρωία με την απόλυση ανά χείρας. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η Κάλια Καστάνη στο άρθρο Τώρα η μαμά θα μένει σπίτι…

«Από γυναίκα καριέρας, μαμά διαρκούς ωραρίου και desperate housewife. Καλημέρα, θλίψη…»

Sad woman

Στην περίπτωση των μητέρων που επιλέγουν συνειδητά την εργασία από το περιβάλλον του σπιτιού τους, σαφώς υπάρχουν δυσκολίες όπως η η αντιμετώπιση του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, η ανάγκη για επαγγελματική δικτύωση, η περιφρούρηση του εργασιακού χώρου και χρόνου και η διατήρηση υψηλής παραγωγικότητας. Όταν όμως η παραμονή στο σπίτι είναι αναγκαστική, χωρίς να συνεπάγεται τη δυνατότητα συνέχισης κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας και οι πιθανότητες για την επιστροφή στην εργασία είναι πολύ μικρές, η προσγείωση είναι ανώμαλη και ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ακόμα μιας desperate housewife!

Αρκετά από τα μηνύματα που λαμβάνουμε εδώ στο mammasworkathome περιγράφουν ανάλογες καταστάσεις όπου οι μητέρες έχασαν τη δουλειά τους και εξετάζουν το ενδεχόμενο της εργασίας από το σπίτι. Σαν βασικό κίνητρο αναφέρεται η συνεισφορά στα οικονομικά της οικογένειας, με δεύτερη την ανάγκη για ικανοποίηση της δημιουργικότητας. Οι αυξημένες αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης για φράσεις όπως “εργασία από το σπίτι”, “εργασία για μητέρες” και “εργασία μέσω internet” έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πληθώρας θεματικών ιστοσελίδων με σκοπό την προσέλκυση εργατικού δυναμικού σε εταιρείες που υπόσχονται χρήματα “εύκολα και γρήγορα, από το χώρο του σπιτιού σας”. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε κάποια πρόσφατη αναζήτηση, μία από τις τρεις διαφημιστικές καταχωρήσεις google για τη φράση “εργασία από το σπίτι” ήταν μια καμπάνια κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης που αναζητά δότριες ωαρίων.

Στην ανάρτηση Είμαι μια WAHM και με απέλυσαν! είχαμε αναφερθεί, προσπαθώντας να δώσουμε στην κατάσταση ένα χιουμοριστικό χαρακτήρα, σε κάποια σημεία που καθιστούν την απόλυση μιας μαμάς που εργαζόταν στο σπίτι κάπως πιο ανώδυνη:

«Δεν αλλάζει ο χώρος εργασίας και έτσι δεν πρέπει να πακετάρετε τα πράγματά σας σε κούτες και να κάνετε backup από τον υπολογιστή του γραφείου! Δεν αλλάζετε το τελετουργικό του πρωινού καφέ! Δεν αλλάζει το dress code, μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε παντόφλες και φόρμες για όσο θέλετε!»

Μπορεί τα παραπάνω επιχειρήματα να φαίνονται κάπως απλοϊκά και ίσως αστεία αλλά ακόμα και οι μικρές καθημερινές συνήθειες και η απότομη αλλαγή από το γραφείο στο σπίτι συμβάλλουν στην ήδη κακή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας.

Κάποιες φορές στη ζωή μας καλούμαστε να βρούμε διεξόδους σε καταστάσεις που φαντάζουν σαν ένας απέραντος λαβύρινθος.. Μετά από το αρχικό σοκ, έρχεται η ουσιαστική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης και αρχίζει να εγκυμονείται ένας νέος οργανισμός, μια λύση στο πρόβλημα, μια νέα προοπτική για τη γυναίκα αλλά και ολόκληρη την οικογένεια και την κοινωνία. Ας είναι λοιπόν η απόλυση μια νέα αρχή και όχι το άδοξο τέλος μιας επαγγελματικής καριέρας. Είναι μια ευκαιρία για τη μητέρα να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και ενδεχομένως να αναθεωρήσει το προηγούμενο εργασιακό μοντέλο. Ξαφνικά υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για να τον σύντροφο και τα παιδιά τα οποία κάθε άλλο από δυσαρεστημένα είναι από την παραμονή της μητέρας στο σπίτι! Ένα μοσχοβολιστό κέικ, μια βόλτα με τα παιδιά στην παιδική χαρά και ένας μαξιλαροπόλεμος μπορούν να συνδυαστούν με τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της μητέρας, το φρεσκάρισμα του βιογραφικού και με την αντιμετώπιση του ενδεχομένου για έναρξη μιας επαγγελματικής δραστηριότητας με έδρα το σπίτι. Ας μην αφήσουμε την θλίψη και την απογοήτευση να μας καταβάλλουν, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Απόψεις
Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>