Συμβουλές για bloggers στην πλατφόρμα blogspot.com – SEO friendly urls

bloggerΠολλά blogs ξεκινούν απλά και ερασιτεχνικά, χωρίς καν οι συγγραφείς τους να έχουν τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή ιστοσελίδων, το γνωστό SEO (aka Search Engine Optimisation) και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα που έχει η πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν. Όσο διστακτικό και αν είναι το ξεκίνημα ενός άσημου blogger, αρκετά συχνά το πλούσιο περιεχόμενο και το μεράκι ανεβάζουν την επισκεψιμότητα και δημιουργούν δυναμικές κοινότητες αναγνωστών. Στη κρίσιμη αυτή φάση όπου ένα ιστολόγιο ξεπερνάει τα όρια ενός προσωπικού ημερολογίου και μπορεί να γίνει ακόμα και πηγή εισοδήματος, ο διαχειριστής του συχνά επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα προσαρμοσμένο όνομα για την ιστοσελίδα του, για παράδειγμα mypersonalblog.gr, ακόμα και να μεταφέρει το πολύτιμο περιεχόμενό του “από τ’ αλώνια, στα σαλόνια”, σε κάποια πλατφόρμα με περισσότερες δυνατότητες.

Εμείς στο Μητέρες και Εργασία από το Σπίτι επιλέξαμε σχετικά νωρίς ένα custom domain, το γνωστό mammasworkathome.gr αλλά μόλις πριν λίγες μέρες κάναμε το μεγάλο βήμα, τη μεταφορά του περιεχομένου μας από την πλατφόρμα blogspot.com σε WordPress. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεταφοράς δεν μπορούν να καλυφθούν σε ένα άρθρο, θα προσπαθήσουμε όμως να δώσουμε κάποιες μικρές συμβουλές για τους χρήστες blogspot.com οι οποίες θα βελτιώσουν την παρουσία σας στην μπλογκόσφαιρα και θα κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς ευκολότερη.

Ας υποθέσουμε ότι στο ιστολόγιο Μια νοικοκυρά στο μουτουπάκι της, ετοιμάζεται ένα νέο άρθρο με τίτλο “Γρήγορες συνταγές για εργαζόμενες μητέρες”. Μετά την ολοκλήρωση του κειμένου, η ανάρτηση θα αποκτήσει αυτόματα μια διεύθυνση της μορφής http://moutoupaki.blogspot.com/2012/03/blog-post.html. Η διεύθυνση της ανάρτησης δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο, παρόλο που ο συγγραφέας έκανε καλή προσπάθεια έτσι ώστε ο τίτλος να είναι κατατοπιστικός! Βέβαια, η πλατφόρμα blogger δεν υποστηρίζει ονόματα σελίδων της μορφής http://moutoupaki.blogspot.com/2012/03/γρήγορες-συνταγές-για-εργαζόμενες-μητέρες.html κάτι που είναι εφικτό στην πλατφόρμα WordPress. Επίσης, μετά την πρώτη αποθήκευση μιας ανάρτησης, η διεύθυνση url δεν αλλάζει, σε αντίθεση με το κείμενο του τίτλου και το περιεχόμενο της ανάρτησης. Τι κάνουμε λοιπόν για να είναι οι διευθύνσεις των αναρτήσεων πιο φιλικές στον αναγνώστη αλλά και στις μηχανές αναζήτησης (SEO friendly urls);

Αν το blog μας είναι γραμμένο στα ελληνικά και στοχεύουμε στους Έλληνες αναγνώστες, μια λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε greeklish, να πετύχουμε δηλαδή η ανάρτησή μας να αποκτήσει τον τίτλο http://moutoupaki.blogspot.com/2012/03/grhgores-syntages-gia-ergazomenes-mhteres.html. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί το όνομα ενός post δεν μπορεί να ξεπερνά τους 50 χαρακτήρες! Δημιουργούμε μια νέα ανάρτηση και δίνουμε τον τίτλο “grhgores syntages gia ergazomenes mhteres” και επιλέγουμε αποθήκευση. Η πλατφόρμα blogger αυτόματα δίνει στο post μας τη διεύθυνση grhgores-syntages-gia-ergazomenes-mhteres.html. Στη συνέχεια, επεξεργαζόμαστε την ανάρτηση και της δίνουμε έναν πιο όμορφο τίτλο όπως το: “Γρήγορες συνταγές για εργαζόμενες μητέρες” και αποθηκεύουμε ξανά!

Θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις με αντίστοιχες συμβουλές, μείνετε συντονισμένοι!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συμβουλές, οδηγοί
Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>