Συνέντευξη με τη Μαρία από την Onaji

Στο Mammas Work At Home φιλοξενούμε τη Μαρία, μεταφράστρια και ιδιοκτήτρια της μεταφραστικής εταιρείας Onaji. Θα μας μιλήσει για την εργασία από το σπίτι, την εργασία εξ αποστάσεως αλλά και… εν κινήσει.

Μαρία, είσαι μεταφράστρια και ιδιοκτήτρια μεταφραστικής εταιρείας. Υπάρχουν δυνατότητες να εργάζεσαι εκτός γραφείου;

Οι δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο επάγγελμα για απομακρυσμένη εργασία νομίζω ότι είναι ασύγκριτες. Το να απασχολείται πλέον κανείς στον κλάδο μας υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης με την φυσική του παρουσία να θεωρείται απαραίτητη, υποδηλώνει για μένα κάποιο λάθος στον τρόπο λειτουργίας της εργοδότριας επιχείρησης.

Νομίζω ότι πλέον μόνο οι μεταφραστές που απασχολούνται στο Δημόσιο έχουν απομείνει να ξυπνάνε το πρωί στάνταρ ώρα και να ντύνονται για να πάνε στη δουλειά τους.

Το ντύσιμο είναι μια εξαιρετικά επαχθής διαδικασία για τον επαγγελματία μεταφραστή.

Όταν αποκτήσατε τον γιο σας χρειάστηκε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι. Πώς ήταν να εργάζεσαι τόσο μακριά από τη βάση σου ενώ παράλληλα γνώριζες το νέο μέλος της οικογένειας;

Θα σου έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα ότι ήταν η πιο εξαντλητική περίοδος της ζωής μου. Η δέσμευσή μου απέναντι σε πελάτη-κλειδί της εταιρείας και η ανάγκη μου για τα χρήματα με ανάγκασαν να αναλάβω ένα έργο που απαιτούσε την καθημερινή μου απασχόληση, ενώ παράλληλα είχα στα χέρια μου ένα αρκετά ταλαιπωρημένο μωρό οχτώ μηνών που καλά – καλά δεν ήξερα πώς να το πιάσω. Δούλευα αναγκαστικά τις ώρες που κοιμότανε, στερούμενη την προσωπική μου ανάπαυση. Ωστόσο η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν μάλλον κάτι το απρόσμενο και πρωτόγνωρο για μένα: η απουσία του ίντερνετ. Καθότι βρισκόμουν σε χώρα του τρίτου κόσμου, η αποστολή του πιο απλού μέιλ και με το ατάτσμεντ να ζυγίζει σαν πούπουλο ήταν ολόκληρη περιπέτεια. Ένα πρωί, πηγαίνοντας πόρτα – πόρτα, μου πήρε δύο ώρες να βρω ίντερνετ ικανό να στείλει ένα αρχείο 200 kb. Νομίζω ότι οι υποδομές της χώρας ήταν ένα μικρό παιδί που έκανε πεντάλ σε ένα μεγάλο στατικό ποδήλατο που με την κάθε ροδιά κατάφερνε upload 1kb. Ούτε στον εχθρό σου…

MariaP

Τους πρώτους μήνες που έγινες μαμά, ο γιος σου σε συνόδευε στο γραφείο. Πώς ήταν η συνύπαρξή σας εκεί;

Η έξοδός μου από τα τείχη του σπιτιού για επαγγελματικούς λόγους με τη συνοδεία του παιδιού ήταν απαραίτητη για «δουλειές του ποδαριού». Μια επικύρωση, μια υπογραφή, ένα ραντεβού, μια παράδοση-παραλαβή χέρι με χέρι, μια έκδοση-κατάθεση επιταγής στην τράπεζα και άλλα τέτοια βαρετά και κουραστικά αλλά αναπόφευκτα τα οποία έφερνα σε πέρας με την πολύτιμη βοήθεια δύο έξτρα χεριών που έβρισκα στο γραφείο, και ένα playlist από παιδικά τραγούδια στο youtube.

Το μεγαλύτερο μέρος της δικής μου ταλαιπωρίας και της ταλαιπωρίας τόσων άλλων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν είχαμε τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα αξιοποιήσει τις άπειρες δυνατότητες και ευκολίες της αγίας τεχνολογίας και του τέκνου της του αγίου ίντερνετ. Βρίσκω απαράδεκτο το ό,τι συναλλασσόμαστε ακόμα και σήμερα τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο με το Δημόσιο, και μάλιστα την ίδια στιγμή έχω πελάτες που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο email και μένουν ευχαριστημένοι μόνο εάν η μετάφραση τούς παραδίδεται εκτυπωμένη, επικυρωμένη με το αίμα μου και σφραγισμένη με βουλοκέρι και το οικόσημο της οικογένειάς μου.

Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να αφεθούμε ολοκληρωτικά στα χέρια της τεχνολογίας, για το καλό όλων μας.

Πες μας πώς είναι μια τυπική ημέρα ως εργαζόμενη στο σπίτι.

Ξύπνημα νωρίς – προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο – προετοιμασία καφέ – δουλειά μέχρι το μεσημέρι με το νου στην κατσαρόλα που βράζει και διαλείμματα για οικοκυρικές εργασίες – παραλαβή παιδιού – προετοιμασία του για ύπνο – δουλειά όσο κοιμάται – όλο το απόγευμα αφιερωμένο στο παιδί και μόνο – αν υπάρχει πολλή δουλειά το γλέντι το καλό αρχίζει το βράδυ και μπορεί να φτάσει ως το πρωί, αν το βράδυ μείνει ελεύθερο αυτό σημαίνει ότι η δουλειά ήταν λίγη και πιάνεις τις προσθαφαιρέσεις στα έσοδα και τα έξοδα…

Πρόσφατα όλη η οικογένεια μεταφέρθηκε σε άλλη χώρα. Μίλησέ μας για τις νέες συνθήκες της εργασίας εξ αποστάσεως.

Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στον καθεαυτό τρόπο εργασίας μου. Κάνω όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα μπορώ μέσω ίντερνετ. Έχω μια πολύτιμη συνεργάτιδα που διαχειρίζεται το γραφείο μου, και μια πολύτιμη δικηγόρο που με εκπροσωπεί στις γραφειοκρατικές μου συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπάρχουν μόνο έμμεσες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον τόπο όπου βρίσκομαι. Οι αποστάσεις είναι μικρότερες και  η καθημερινή ζωή πιο εύκολη με αποτέλεσμα να εξοικονομώ περισσότερο χρόνο τόσο για δουλειά και διάβασμα όσο και για μένα και την οικογένειά μου. Priceless.

Γνωρίζεις αν η εργασία με έδρα το σπίτι είναι διαδεδομένη επιλογή στην Ελβετία και πώς αντιμετωπίζεται κοινωνικά;

Είναι νωρίς να σου πω ότι έχω ολοκληρωμένη άποψη πάνω σε αυτό. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο διαδεδομένο σε σχέση με την Ελλάδα. Οι εταιρείες πάντως που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσίας προβλέπουν μέσα στο μήνα και κάποιες ημέρες για εργασία από το σπίτι, τις οποίες ο εργαζόμενος μπορεί να τις αξιοποιήσει είτε μέσα στον μήνα είτε συγκεντρωτικά – πάνω κάτω όπως γίνεται και με την άδεια. Είναι σίγουρα κάτι που με ενδιαφέρει και μένα να ανακαλύψω, και μακάρι να βρω πολλά κόλπα για να ξεσηκώσω.

Με το παιδί στο γραφείο, με το παιδί στο σπίτι, εργασία με φυσική παρουσία ή από μακριά, υπάρχει κάτι που προτιμάς με τα αρνητικά και τα θετικά του;

Έχοντας κάνει στον επαγγελματικό μου βίο όλους τους δυνατούς συνδυασμούς έχω καταλήξει πως η απομακρυσμένη εργασία είναι αυτή που με καλύπτει περισσότερο. Ωστόσο οι προτιμήσεις δεν είναι και τόσο αντικειμενικές μιας και αλλοιώνονται από τα όσα μας φέρνει η ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ ότι τα πέντε περίπου πρώτα χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου είναι τα πιο καίρια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Όσο το παιδί μου είναι σε μικρή ηλικία έχω αποφασίσει ότι θα φτιάχνω την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή με κεντρικό άξονα τις δικές του ανάγκες. Αν αυτές οι ανάγκες του με θέλουν να δουλεύω μέσα στη μαύρη νύχτα, τότε αυτό και θα κάνω, χωρίς να με νοιάζει αν το θέλω ή όχι. Σε λίγα χρόνια που θα είναι πιο ανεξάρτητος ελπίζω να έχω τη δυνατότητα για βελτιωτικές κινήσεις.

Και μια συμβουλή για work-at-home γονείς ή γονείς που σκέφτονται να στραφούν στην εργασία από το σπίτι;

Στους work-at-home γονείς να μην ξεχνούν να παίρνουν τα χάπια τους.

Στους γονείς που το σκέφτονται: αν έχετε ανάγκη την παρουσία άλλων ανθρώπων γύρω σας, αν τα καταφέρνετε να λέτε έναν αριθμό από υποχρεωτικές καλημέρες, αν προτιμάτε τα παπούτσια από τις παντόφλες απλά

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Συνεντεύξεις, ερωτηματολόγιο WAHM
Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>