Σωματική αδυναμία και εργασία από το χώρο του σπιτιού

Αισθάνεστε συχνά αδυναμία στη δουλειά σας αλλά και στο σπίτι; Έχετε κάποιες μικρές αλλά καθημερινές ενοχλήσεις και ευαισθησίες οι οποίες ροκανίζουν την ζωντάνια και το κέφι σας; Φτάνετε στη δουλειά σας ήδη κουρασμένοι αφού το διάστημα από το ξύπνημα μέχρι την άφιξη στο γραφείο μοιάζει μαραθώνιος; Ίσως η εργασία από το σπίτι να έκανε την ζωή σας πιο απλή και εύκολη!

Με αφορμή μια προσωπική μου αδυναμία, η οποία είναι εντονότερη κάποιες ημέρες του χρόνου, θα επιχειρήσω μια αναφορά στην ανακούφιση που προσφέρει η εργασία από το σπίτι σε κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις σοβαρών κινητικών προβλημάτων και τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο μελετάμε και ελπίζουμε να σας το παρουσιάσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Πριν από κάποια χρόνια, ήρθε στο σπίτι μου μια κυρία που εργαζόταν ως dealer σε μεγάλη εταιρεία με εξοπλισμό για την κουζίνα. Αν και νέα σε ηλικία, κομψή και καλοστεκούμενη, ζορίστηκε να ανέβει με τις σκάλες στον τρίτο όροφο και μου εξομολογήθηκε το πρόβλημά της, το οποίο ήταν και ο λόγος που επέλεξε μια καριέρα ημιαπασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο. Υπέφερε από ελαφριάς μορφής αναιμία και υπόταση, κάτι που δεν ενέπνεε μεγάλη ανησυχία από ιατρικής πλευράς, δυσκόλευε όμως την κατάσταση στην καθημερινή της εργασία. Εργαζόμενη εκτός σπιτιού σε κάποιο γραφείο και πηγαίνοντας στην εργασία της με τα μέσα μεταφοράς, αισθανόταν αφύσικα μεγάλη σωματική κόπωση, εξάντληση και είχε κάποιες φορές χάσει και τις αισθήσεις της λόγω της χαμηλής της πίεσης. Έχοντας και οικογένεια παράλληλα, γρήγορα κατέληξε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, και επέλεξε να γίνει αντιπρόσωπος στα συγκεκριμένα οικιακά είδη, ρυθμίζοντας έτσι το πρόγραμμα και τις επισκέψεις κατ’ οίκον στους πελάτες, ανάλογα με την αντοχή της και κάποιες φορές, σε απογευματινές επισκέψεις, με την εξυπηρέτηση του συζύγου με το αυτοκίνητο.

Αυτή η περίπτωση με έκανε να αισθανθώ ότι δεν είμαι η μόνη με αυτό το πρόβλημα, το οποίο βιώνω πιο έντονα την ‘Ανοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Μένοντας στο σπίτι κάνω οικονομία δυνάμεων, μπορώ εύκολα να έχω πρόσβαση σε κάποιο σνακ που θα με βοηθήσει (ένας χυμός πορτοκάλι, μια μπανάνα, μια καλά αλατισμένη ντομάτα κ.λπ.) και εκτελώ με μεγαλύτερη άνεση τα καθήκοντά μου. Πόσες γυναίκες δεν ταλαιπωρούνται τις πρώτες μέρες του έμμηνου κύκλου με πόνους και αδυναμία και πόσο θα τις ανακούφιζε η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, έστω και για λίγες μέρες το μήνα. Μια μικρή ζαλάδα από το αυχενικό που είναι σε έξαρση, μια εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα που σε αναγκάζει να δακρύζεις και να είσαι αγκαλιά με σωρούς από χαρτομάντηλα ή ακόμα και οι ναυτίες του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δεν είναι το τέλος του κόσμου, μπορούν να κάνουν όμως την ημέρα σου πραγματικό αγώνα δρόμου!

photo via

photo via proimos

Φυσικά, όπως και σε όλα τα θέματα, υπάρχει και ο αντίποδας! Η παραμονή στο σπίτι ίσως είναι για κάποιους πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση σε κάποια σωματική τους αδυναμία. Ειδικά στην περίπτωση της συνύπαρξης με μικρά παιδιά, τα οποία δεν αντιλαμβάνονται ότι η απόδοση του μπαμπά ή της μαμάς είναι πολύ πεσμένη για παιδική χαρά και Lego, ίσως είναι κάποιες φορές πιο απλό να εξηγήσει κανείς την κατάσταση στο αφεντικό του και να εργαστεί με χαλαρότερους ρυθμούς εκτός σπιτιού.

Η εργασία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας αλλά τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα τώρα λόγω κρίσης, είναι ιδιαίτερα κοπιαστική και μας φορτώνει με στρες, επηρεάζοντας την σωματική και ψυχική μας υγεία. Η εργασία από το σπίτι, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τυχόν μικρές αδυναμίες που μας ταλαιπωρούν με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα και να είμαστε αποδοτικοί στην εργασία αλλά και στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Θα θέλαμε την άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα! Έχετε κάποια ευαισθησία που αν και όχι ιδιαίτερα σοβαρή, δυσκολεύει την απόδοση στην εργασία σας εκτός σπιτιού; Βρίσκετε ότι θα σας ανακούφιζε να εργάζεστε από το περιβάλλον του σπιτιού σας, έστω και για λίγες μέρες το μήνα; Έχετε κάποια αντίστοιχη ιστορία που θα θέλατε να τη μοιραστείτε μαζί μας; Μην διστάσετε να σχολιάσετε, η συνεισφορά σας είναι σημαντική!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Απόψεις
Tags: , ,
0 σχόλια στα “Σωματική αδυναμία και εργασία από το χώρο του σπιτιού
1 Pings/Trackbacks για "Σωματική αδυναμία και εργασία από το χώρο του σπιτιού"
  1. […] via Σωματική αδυναμία και εργασία από το χώρο του σπιτιού. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>