Ας παίξουμε μαζί με τα παιδιά!

Δεν υπάρχει Χρόνος! Αυτό βρίσκεται στο στόμα όλων των γονέων που παλεύουν καθημερινά με τη δουλειά, τις γονεϊκές φροντίδες και τους προσωπικούς τους δαίμονες… Ακόμα και αν η κρίση μας έχει προσγειώσει στο σπίτι, θέλοντας και μη, ακόμα και να υπάρχουν οι ώρες, το ηθικό είναι πεσμένο και δεν υπάρχει Κουράγιο και Κέφι. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς που εργάζονται στο σπίτι, ακόμα και αν η θέση εργασίας είναι στολισμένη με τουβλάκια και λούτρινα. Η μαμά είναι σπίτι αλλά αλήθεια… πού είναι στην πραγματικότητα η μαμά; Αυτός ο Χρόνος όμως που δεν βρίσκουμε, κυλάει γρήγορα και αν δεν μαζέψουμε γρήγορα κάμποσο Κουράγιο και Κέφι, χάνουμε το τρένο και τα παιδιά μας μας κοιτούν από μακριά, παραπονεμένα ή ακόμα χειρότερα, αποσβολωμένα στις οθόνες των ψηφιακών συσκευών.

Η έμπνευση έρχεται από δυο δημιουργικούς γονείς και μια παρέα πλαστικούς δεινόσαυρους:

Κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, μεταμορφώνουμε με τη γυναίκα μου το σπίτι σε αληθινό σκηνικό, για να πείσουμε τα παιδιά μας ότι κάθε βράδυ ζωντανεύουν οι πλαστικοί δεινόσαυροι που έχουν στα παιχνίδια τους.

Όλα ξεκίνησαν σχετικά απλά. Μια μέρα, τα παιδιά ξύπνησαν και είδαν τους δεινόσαυρους να έχουν περιλάβει ένα κουτί με δημητριακά και να έχουν κάνει το τραπέζι της κουζίνας χάλι μαύρο. Την επομένη, είχαν σκαρφαλώσει στον πάγκο και είχαν ορμήσει στη φρουτιέρα. Τη μεθεπόμενη, κατάφεραν να διαρρήξουν το ψυγείο και να στήσουν τσιμπούσι με το γάλα και τα αυγά μας. «Αμάν», ακούσαμε τις κόρες μας να ψιθυρίζουν. «Αυτό δεν θα αρέσει στη μαμά και τον μπαμπά». Από εκεί κι ύστερα πήραμε φόρα. Όλο και πιο συχνά τα καμώματα των δεινοσαύρων κατέληγαν σε ζημιές. Δεινόσαυροι είναι, θα μου πείτε.  Αν και για να είμαστε δίκαιοι, κάποιες φορές συμμάζευαν μόνοι τους.  Συνήθως, όμως, συμπεριφέρονταν όπως όλοι μας, θέλοντας να διασκεδάσουν λιγάκι.

Γιατί το κάνουμε; Επειδή στην εποχή των ipad και του Ίντερνετ, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να πάψουν να αναρωτιούνται και να ταξιδεύουν με τη φαντασία τους. Επειδή στην εποχή που όλες οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που περνούν από το μυαλό είναι μόλις ένα κλικ μακριά, θέλουμε τα παιδιά μας να νιώσουν λίγο μυστήριο. Χρειάζεται μονάχα χρόνος, ενέργεια και δημιουργικότητα και φυσικά δυο τρεις πλαστικοί δεινόσαυροι.

 

Ας κάνουμε μαζί με τα παιδιά κάτι Αληθινό και Χειροπιαστό, κάτι σαν τα διοράματα που έχουν στήσει αυτοί οι γονείς, διανύοντας τον Δεινοσέμβριο! Μπορεί το δικό μας φανταστικό παιχνίδι να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, δεν έχει σημασία, η έμπνευση είναι που μετράει και δίνει ώθηση, Κουράγιο και Κέφι.

Η παιδική ηλικία πετάει και χάνεται. Όσο διαρκεί, ας την κάνουμε διασκεδαστική!

Ενημερωθείτε για νέες αναρτήσεις εισάγοντας το email σας εδώ:
Posted in Απόψεις
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>