Πριν λίγο καιρό ανεβάσαμε την πρώτη μας σύντομη έρευνα με το ερώτημα Τι θα σας βοηθούσε περισσότερο σαν εργαζόμενους από το σπίτι; Και φυσικά με τη δική σας συμμετοχή, για την οποία ευχαριστούμε πολύ για άλλη μια φορά, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα που θα σχολιάσουμε ευθύς αμέσως:
Πρώτη σε προτίμηση ως το στοιχείο εκείνο που θα σας βοηθούσε περισσότερο σε σχέση με την εργασία σας στο σπίτι, είναι η καλύτερη οργάνωση χρόνου εργασίας/οικογενειακής ζωής. Εύκολο να το λέμε, δύσκολο να το κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να θέλουμε να ξεχωρίσουμε αυτές τις δύο πτυχές της ζωής, εργασία και οικογένεια, καταλήγουν να στριμώχνονται πολύ συχνά η μία πάνω στην άλλη. Ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες που η οικογένεια βρίσκεται συγκεντρωμένη και, ακόμη περισσότερο, τα σαββατοκύριακα. Μια ιδέα είναι να προσπαθούμε να τηρούμε το ωράριο των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που τείνει να είναι πιο σταθερό και καθορισμένο από το δικό μας, λόγω σχολείου και εργασίας και να συμπληρώνουμε ώρες κατά περίπτωση όταν χρειάζεται. Και επειδή στο ελεύθερο επάγγελμα δεν είναι εύκολο να κλείσουμε το τηλέφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας για να περιφρουρήσουμε κάποιες ώρες και ημέρες, μπορούμε να τα ελέγχουμε τακτικά αξιολογώντας αν πρέπει να διακόψουμε μια οικογενειακή δραστηριότητα για να απαντήσουμε ή αν πρόκειται για περιπτώσεις που μπορούν να περιμένουν μέχρι το επόμενο πρωί.
Ακολούθησε σε δημοτικότητα η βοήθεια με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού. Όσον αφορά στα παιδιά, το ζήτημα γίνεται πιο απλό όταν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Οι ώρες είναι σταθερές και καθημερινές, κάτι που εξυπηρετεί στον προγραμματισμό. Όσο για τις δουλειές του σπιτιού, οι οποίες έχουν την τάση να μην τελειώνουν ποτέ, μπορούμε να έχουμε ένα κεντρικό πρόγραμμα που καλύπτει, για παράδειγμα, τις βασικές ανάγκες σε καθαριότητα και μαγειρική και, από εκεί και πέρα, να ζητάμε και να δεχόμαστε βοήθεια, να αυτοσχεδιάζουμε ή και… να κάνουμε τα στραβά μάτια.
Ο αυτόνομος χώρος για το γραφείο ήρθε τρίτος στις προτιμήσεις σας αλλά αρκετά κοντά με τη δυνατότητα για βοήθεια με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού. Κάποτε ήταν και για μένα η εντονότερη επιθυμία. Όμως, η κατάσταση στο σπίτι μας έχει διαμορφωθεί πλέον έτσι που με κάποιον μυστήριο τρόπο κατορθώνω να εργάζομαι στο ίδιο χώρο που η υπόλοιπη οικογένεια παίζει μπάσκετ, δηλαδή στο σαλόνι, χωρίς να ενοχλείται κανείς. Ειλικρινά, μετά από τόσα χρόνια, δεν ξέρω αν θα μου πρόσφερε κάτι ένα γραφείο στο σπίτι με μια πόρτα που κλείνει.
Και φτάνουμε στο στοιχείο εκείνο της εργασίας στο σπίτι που φαίνεται να είναι λιγότερο απαραίτητο: η κοινωνικοποίηση εκτός σπιτιού. Είναι θετικό που εδώ συγκεντρώθηκαν οι λιγότερες απαντήσεις. Σε όλα σχεδόν τα άρθρα και τους οδηγούς για την εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο και η μειωμένη κοινωνικοποίηση κατέχουν περίοπτη θέση και συνοδεύονται από ποικίλες συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Είναι επίσης η απάντηση που ομολογώ ότι διάλεξα. Ύστερα από τόσα χρόνια εργασίας στο σπίτι, ακόμη και προ τέκνου, έχω βρει μια καλή ισορροπία στην καθημερινή οργάνωση, επαγγελματικά και προσωπικά, θεωρώντας όμως ότι ο χρόνος εκτός σπιτιού παραμένει πολύ λίγος και περιορίζεται στο σούπερ μάρκετ και στον φούρνο. Προτείνω λοιπόν: αν μοιραστώ μαζί σας το καλά κρυμμένο μυστικό μου της οργάνωσης και της ικανότητας να εργάζομαι δίπλα σε μια μπασκέτα, ψηλά πάνω στη ντουλάπα με τα πανωφόρια και τις ομπρέλες, θα με βγάζετε πού και πού έξω για ένα τσαγάκι;
Και μυστικό οργάνωσης και τσάι?! Τι άλλο να ζητήσει κανείς. Και για τσαγάκι, Διόνα, και για καφεδάκι, και για σουμάδα ακόμα ακόμα! Οτιδήποτε αρκεί να είναι εκτός των τειχών! 🙂
Αχά, να ποιος άλλος στήριξε επίσης την τέταρτη επιλογή! Άρχισε να μαζεύεται το γκρουπ για την έξοδο τσαγιού, τι ωραία!
Τί κρίμα που την έχασα αυτή την έρευνα. Εν των υστέρων καταθέτω ότι η πιο μεγάλη μου πάλη είναι με τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα. Α! και στο τσαγάκι δεν θα έλεγα όχι…
Πολύ χαίρομαι που το γκρουπάκι του τσαγιού μεγαλώνει. Πρέπει να το οργανώσουμε λοιπόν!