α. μεταφορά στο χώρο εργασίας, με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς
β. κολατσιό, καφές, εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά στο χώρο εργασίας (σε τιμές κυλικείου)
γ. αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες σε ρούχα, παπούτσια, μακιγιάζ και αξεσουάρ, ανάλογα με τη θέση και το περιβάλλον εργασίας
δ. κόστος για παιδικό σταθμό ή babysitter
ε. οικιακή βοηθός σε εβδομαδιαία βάση
ζ. γρήγορο φαγητό, έτοιμα γεύματα
Μια μητέρα που εργάζεται από το σπίτι, δεν είναι απίθανο να δαπανά χρήματα για τις παραπάνω υπηρεσίες αλλά σίγουρα σε πολύ μικρότερο βαθμό. Δεν μπορεί κανείς να περιοριστεί αυστηρά στο οικονομικό ζήτημα γιατί η πραγματικότητα για μια εργαζόμενη μητέρα είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Μια μητέρα όμως που έχει την επιθυμία να εργαστεί από το σπίτι ή ακόμα και να εγκαταλείψει το στίβο της εργασίας για κάποιο καιρό, αξίζει να συνειδητοποιήσει ότι η μείωση των αποδοχών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Κάνοντας κάποιους αντίστοιχους υπολογισμούς, μπορεί να φτάσει πιο εύκολα στο στόχο της που είναι η εργασία από το σπίτι, με όλα τα οφέλη για την γυναίκα-μητέρα και την οικογένειά της.
Αξίζει να αναφερθούμε με ιδιαίτερο σεβασμό στις μητέρες για τις οποίες η πολύωρη και κοπιαστική εργασία εκτός σπιτιού είναι θέμα καθημερινής επιβίωσης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Ίσως τελικά να είναι πολυτέλεια για κάποιες από εμάς να είμαστε wahm…
Έχεις δίκιο. Πολλές φορές, η εργασία εκτός σπιτιού όταν έχεις μικρό παιδί δεν "συμφέρει" οικονομικά. Πρέπει όμως να σκεφτεί κανείς και το θέμα της ασφάλισης (ενσήμων), όπως επίσης και το ότι έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποια στιγμή το παιδί θα μεγαλώσει και θα πάει σχολείο. Και τότε, η επιστροφή στον εργασιακό "στίβο" είναι δύσκολη αν υπάρχει "κενό". Γι' αυτό πολλές φορές, κάποιες συνεχίζουμε το τρέξιμο εκτός σπιτιού, ακόμα κι αν από οικονομικής πλευράς δεν έχει νόημα!
Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου. Εγώ πάντως εκτιμώ ότι η εργασία από το σπίτι έχει νόημα ακόμα και στη φάση που το παιδί πηγαίνει σχολείο. Λίγες είναι τότε οι υποχρεώσεις και τα τρεχάματα; Αν κρίνω από τη δική μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, η επιστροφή στο σπίτι ήταν αδύνατη πριν τις 6.30-7.00 το απόγευμα, άσε που υπήρχαν ημέρες commando που επιστρέφαμε νύχτα… Που κουράγιο να ακούσεις τα σχολικά κατορθώματα, μα βοηθήσεις στη μελέτη και να ετοιμάσεις το σχολιαρόπαιδο για την επόμενη μέρα;
Το θέμα της ασφάλισης είναι επίσης πολύ σοβαρό και θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή ανάρτηση!
Το θέμα της ασφάλισης είναι όντως σοβαρό και χρειάζεται ξεχωριστή ανάρτηση, ίσως και περισσότερες 🙂
Προσωπικά, επειδή εργαζόμουν και πριν από το σπίτι και είχα ασφάλιση ελεύθερου επαγγελματία, δεν χρειάστηκε να κάνω αλλαγές στην ασφαλιστική μου ρύθμιση. Αυτό που άλλαξε όμως όταν έγινα μαμά, είναι οι ώρες εργασίας που έγιναν σαφώς λιγότερες. Η εργασία παρτ-τάιμ αρκεί μερικές φορές ίσα ίσα για να καλύπτεις την ασφάλιση (που πληρώνεις ο ίδιος ως εργοδότης του εαυτού σου) και τα καθημερινά έξοδα φως νερό τηλέφωνο, ίντερνετ και λοιπά που αφορούν τη λειτουργία του γραφείου-σπιτιού.
Τουλάχιστον όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, δεν υπάρχει μειωμένη εισφορά για μειωμένη απασχόληση και μειωμένο εισόδημα αντίστοιχα…
Το ίδιο ισχύει και για το ταμείο των μηχανικών και δεν μπορείς να το διακόψεις και ποτέ! Βρέξει-χιονίσει πρέπει να πέφτει το χρήμα …