Γνωριμία με την εργασία από το σπίτι, για μητέρες και όχι μόνο.

MammasWorkAtHome.eu
Blog

Μαμά / Μπαμπά… σε βλέπω!

μπαμπάς εργάζεται από το σπίτι
photo via krzyzanowskim

Αν εργάζεστε με έδρα το σπίτι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα παιδιά σας να έρχονται σε επαφή μαζί σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Ανάλογα με το είδος της εργασίας και την ηλικία των παιδιών, η αλληλεπίδραση ποικίλλει και πολύ συχνά ο γονέας καλείται να κάνει τον ταχυδακτυλουργό, προκειμένου να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά του κάνοντας παράλληλα χρέη κηδεμόνα.

Έχετε αναρωτηθεί τι εικόνα σχηματίζουν για το άτομό σας αλλά και για την κατ’ οίκον εργασία σας τα παιδιά σας; Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η εργασία γίνεται εκτός, τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αρκούνται σε περιγραφές και σε περιστασιακές επισκέψεις στο γραφείο της μαμάς ή του μπαμπά. Τι γίνεται όμως στο σπίτι; Πώς επηρεάζουν οι εργασιακές σας συνήθειες την εικόνα που σχηματίζουν τα παιδιά για την προσωπικότητά σας αλλά και γενικότερα για την εργασία στο σπίτι;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο χώρος εργασίας των γονέων φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν ένα εξωγήινο τέρας που καταπίνει τη μαμά και τον μπαμπά από τις 9.00 μέχρι τις 5.00 [What benefits are there of being allowed to take your kids to work?]. Η επαφή του παιδιού με το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος του αποχωρισμού, καθώς η φυσική επικοινωνία είναι δυνατή, έστω και σε μικρές δόσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να σχηματίζει μια πιο βιώσιμη εικόνα για την εργασία των ενηλίκων, χωρίς να τη θεωρεί ασυμβίβαστη με τη γονεϊκότητα.

Η τήρηση προγράμματος είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι. Το ιδανικό είναι να υπάρχει μια σταθερή βάση την οποία ο εργαζόμενος αλλά και το περιβάλλον του προσπαθούν να σεβαστούν. Φυσικά θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, άλλωστε η ευελιξία είναι ένα από τα ζητούμενα για όποιον εργάζεται στο σπίτι με παιδιά. Η συνέπεια στο πρόγραμμα δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι παίρνουμε τη δουλειά μας στα σοβαρά, και διδάσκει και το ίδιο να αντιμετωπίζει με παρόμοιο τρόπο τα δικά του καθήκοντα και τις μαθητικές του υποχρεώσεις.

Η ακαταστασία στην εργασία μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν. Όταν ο χώρος εργασίας μας είναι βομβαρδισμένο τοπίο, σίγουρα δεν δίνουμε το καλό παράδειγμα στους μικρούς “επιθεωρητές εργασίας”. Αν μασουλάτε μπισκότα πάνω στο πληκτρολόγιο, μην περιμένετε οι μικροί μπόμπιρες να ακολουθήσουν συμβουλές και να διατηρούν το γραφείο τους καθαρό!

Αν προσπαθείτε να θέσετε όρια για να περιφρουρήσετε την εργασία σας στο σπίτι ενώ παράλληλα κάνετε “εκπτώσεις”, δεν θα έχετε μεγάλη επιτυχία. Δηλώστε ξεκάθαρα πότε εργάζεστε και πότε είναι ώρα για παιχνίδια και δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Είναι εξίσου σημαντικό να μην αφήνετε την εργασία σας να σας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε ώρες όπου η προσοχή σας ως γονέα πρέπει να είναι στραμμένη 100% στα παιδιά σας. Τηρήστε ανάλογη στάση απέναντι σε γνωστούς και φίλους. Αν μόλις αρνηθήκατε μια αγκαλιά στο παιδί σας γιατί εργάζεστε ενώ πιάνετε κουβεντούλα στο τηλέφωνο με κάποιον φίλο/φίλη, το παιδί σας θα αισθάνεται αδικημένο.

photo via bwc

Όταν οι μαμά και ο μπαμπάς εργάζονται και είναι όλο μουντάδα, φωνές, στρες και γκρίνια, το παιδί συνδέει την εργασία με αρνητικά συναισθήματα. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις δυσκολίες της δουλειάς, ελέγξτε τυχόν ξεσπάσματα και μην αναφέρεστε με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς σε συνεργάτες ή εργοδότες σας.

Τα παιδιά παρακολουθούν και ακολουθούν τα βήματά μας. Όταν η εργασία γίνεται από το σπίτι, τα παιδιά έχουν μπροστά τους ένα διαφορετικό εργασιακό μοντέλο ενώ διαμορφώνουν εικόνα με βάση τις εργασιακές μας συνήθειες και πρακτικές. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, επηρεάζοντας τα παιδιά μας θετικά, σαν γονείς αλλά και σαν εργαζόμενοι.

Previous Article

Τα πάντα εν τάξει(;)

Next Article

Τηλεργασία σε καιρούς πανδημίας

You might be interested in …

Εργασία στο σπίτι, τα υπέρ και τα κατά.

Θέλετε να μικρύνετε την απόσταση από το σπίτι στο γραφείο; Αυτό όχι μόνο θα ήταν ιδανικό αλλά θα έδινε και την απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει πολλές γυναίκες – πώς να καταφέρουν να συνδυάσουν δουλειά […]

«Μαμά, βαριέμαι» και πώς να το αποφύγετε. Εργασία στο σπίτι με κλειστά σχολεία!

Πόσο επίκαιρος και αληθινός είναι ο τίτλος της ανάρτησης της Άσπας! Τα σχολεία έκλεισαν και παρόλο που το γεγονός αποτελεί πηγή χαράς και ξενοιασιάς, η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά μας μπορεί να πλήξουν μέσα […]

Παρουσιάστε τα θετικά της τηλεργασίας στον εργοδότη σας

Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία, από τις 30 Ιουνίου 2014, θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργοδότες τους να εργάζονται από το σπίτι εφόσον διατηρούν εργασιακή σχέση για πάνω από 26 εβδομάδες. Με αφορμή […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *