Γνωριμία με την εργασία από το σπίτι, για μητέρες και όχι μόνο.

MammasWorkAtHome.eu
Blog

Τα πάντα εν τάξει(;)

εργασία μητέρα από το σπίτι
Το γραφείο μου σήμερα! Φωτογραφία από το ιστολόγιο mammaka.blogspot.gr

Σας κουράζει η ακαταστασία; Έχετε βαρεθεί να ψάχνετε ανάμεσα σε σωρούς από έγγραφα και σημειώσεις για εκείνο το τηλέφωνο που σημειώσατε βιαστικά τις προάλλες; Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έληξε γιατί καταπλακώθηκε από το προωθητικό υλικό με το οποίο επιστρέψατε από πρόσφατη επαγγελματική έκθεση; Τα σύνεργα της δουλειάς σας είναι σπαρμένα εδώ και εκεί και αυτό σας προκαλεί εκνευρισμό και μειωμένη παραγωγικότητα; Καλωσορίσατε στο club των ταλαίπωρων ασυμμάζευτων εργαζομένων!

Ανοργάνωτο χαρτομάνι, αποδείξεις, δελτία παραγγελίας, τιμολόγια, προωθητικά φυλλάδια και κάθε λογής έγγραφα καταλαμβάνουν την επιφάνεια εργασίας. Στο ψηφιακό σύμπαν, αναπάντητα email, ατελείωτες ανοικτές σελίδες​ στα προγράμματα περιήγησης​ και βομβαρδισμός πληροφορίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό υπάρχουν επαγγελματίες σύμβουλοι declutterers (βλέπε National Association of Professional Organisers) που υπόσχονται να βάλουν τάξη στο… χάος! Πιο συγκεκριμένα, η εξειδικευμένη σύμβουλος Juliet Landau-Pope στο άρθρο  Untidy desk, untidy mind? αναφέρει τα εξής:

Πολλοί από εμάς δεν πετάμε πράγματα. Πρόκειται για ανθρώπινη συνήθεια, την οποία όμως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε. Σκοπός δεν είναι να έχουμε τα πάντα στην εντέλεια ή να αποκτήσουμε μίνιμαλ διακόσμηση. Σκοπός είναι να οργανώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον χώρο που διαθέτουμε, να έχουμε κέρδος στη δουλειά μας και να αξιοποιούμε το περιβάλλον εργασίας μας.

Η ακαταστασία στην εργασία προκαλείται όχι μόνο από τα φυσικά αντικείμενα που πρέπει να τακτοποιηθούν αλλά κυρίως από καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες που είναι ανάγκη να αναθεωρήσει ο κάθε εργαζόμενος. Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι εύκολο ούτε και επιθυμητό να έχουν όλοι έναν άδειο και αυστηρά τακτοποιημένο χώρο εργασίας! Είναι απαραίτητο όμως να εντοπιστούν τα σημεία που αποτελούν εμπόδιο στην παραγωγικότητα και να αναζητηθούν δραστικές εναλλακτικές λύσεις.

εργασία μητέρα από το σπίτι
Το γραφείο μου σήμερα! Φωτογραφία από το ιστολόγιο mammaka.blogspot.gr

Όταν μιλάμε για εργασία με έδρα το σπίτι, τα πράγματα μπλέκονται ακόμα περισσότερο, ειδικά στην περίπτωση που ο εργαζόμενος συνυπάρχει με παιδιά! Τα όρια είναι δύσκολο να τεθούν, ειδικά αν υπάρχουν περισπασμοί και ο χώρος εργασίας δεν είναι απόλυτα καθορισμένος. Το πρόβλημα της εργασιακής ακαταστασίας έχει προεκτάσεις και στα άλλα μέλη της οικογένειας, προκαλεί λανθασμένες εντυπώσεις για τη φύση της εργασίας και αποτελεί μια από τις πολλές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος από το σπίτι. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου έχει στηθεί ένα εργαστήριο στο σπίτι, η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει εκτός ορίων, σε σύγκριση με μια “ψηφιακή καριέρα” όπου ένας φορητός υπολογιστής και ένα σημειωματάριο είναι συχνά αρκετά.

Κλείνοντας, ας δούμε μερικές συμβουλές για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη:

  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε με ποιον τρόπο το εργασιακό σας περιβάλλον επηρεάζει τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας. Αν κάτι αποτελεί τροχοπέδη, καταστρώστε ένα σχέδιο επιβίωσης!
  • Μειώστε το χαρτομάνι γύρω σας και ψηφιοποιήστε ότι μπορείτε. Κρατήστε μόνο τα απολύτως απαραίτητα και συμβουλευτείτε τον λογιστή σας για έγγραφα οικονομικής φύσεως. Ανακυκλώστε χαρτί προσέχοντας παράλληλα έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά ή οικονομικά δεδομένα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητος ένας καταστροφέας εγγράφων.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και εστιάστε στα μικρά αλλά σταθερά βήματα παρά στην επιδίωξη της τελειότητας.
  • Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη φυσική αλλά και την ψηφιακή ακαταστασία.

Πηγή έμπνευσης ήταν το άρθρο Untidy desk, untidy mind? Time to call in a professional declutterer της Guardian.

Previous Article

Επιμέλεια κειμένου από το σπίτι στο χωριό

Next Article

Μαμά / Μπαμπά… σε βλέπω!

You might be interested in …

Μικρές αγορές, μεγάλες αλλαγές.

Μία από τις πιο συχνές συμβουλές που δίνεται σε μητέρες που εργάζονται στο σπίτι είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους για να αισθάνονται καλύτερα. Οι WAHM έχουν το γραφείο στο σπίτι και εκ των πραγμάτων […]

Έγκυος και εργαζόμενη από το σπίτι!

Και στις δύο μου εγκυμοσύνες εργαζόμουν κανονικά σε γραφείο, εκτός από έναν μήνα αναρρωτική άδεια. Οι συνθήκες ήταν καλές, το περιβάλλον αρκετά φιλικό και ο χώρος κατάλληλος για μη καπνίζοντες! Οι συνάδελφοί μου, μικρότεροι στην […]

Γραφείο και παιδικός σταθμός, δύο σε ένα.

Είστε γονιός που εργάζεται στο σπίτι αλλά κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες και χρειάζεστε βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών; Ή χρειάζεστε εξοπλισμό που δεν έχετε προμηθευτεί ακόμα, όπως ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σύνδεση […]